Hoppa till huvudinnehållet

Vittnen hördes om mordförsök

Publicerad:
Det var den 2 september som polisen larmades till Stadsträdgården där ett mordförsök ägt rum.
Det var den 2 september som polisen larmades till Stadsträdgården där ett mordförsök ägt rum. Foto: Peter Bäcker

Dag två i Värmlands tingsrätt gällande mordförsöket i Stadsträdgården gick åt till att bland annat höra övriga vittnen till händelsen samt rättsläkare.

– Han var svart i ögonen, berättade en kvinna som gick emellan den tilltalade 25-åringen och kompistrion på målsägandesidan.

Under måndagen hördes 17-åringen, som skadades allvarligt efter ett knivhugg i bröstkorgen, den misstänkte gärningsmannen samt de två vännerna till tonåringskillen. De berättade hur bråket i Stadsträdgården hade börjat den 2 september, vad som hade sagts och vem som egentligen hade dragit fram kniven. Det framkom också att de två vännerna hade blivit uppsökta av främmande män och blivit hotade till att hålla tyst.

På rättegångens andra dag – tisdag – skulle andra vittnen höras, personer som hade varit på platsen av en slump, men som samtidigt noterat viktiga detaljer för utredningen.

Åtalad för mordförsök hävdar nödvärn

En kvinna hade precis avslutat ett ärende på Länsförsäkringar när hon fick syn på skolkamraterna.

– Jag såg inte att han var skadad först, men han såg svimfärdig ut, vinglade och var väldigt blek, berättade hon under vittnesmålet om åsynen av 17-åringen.

Berättade om dödshot

Hon hamnade också emellan kompisarna och 25-åringen som kom tillbaka och skrek åt dem.

– Han var svart i ögonen, blodig på vänster sida i ansiktet och vevade med armarna. Skrek att "jag ska döda dig, jag ska ta reda på var du bor".

Ett annat vittne hade ringt polisen när någon skrek att 25-åringen bar kniv.

– Direkt när de reste på sig såg jag kniven. Han viftade mot magen på den andra personen. Jag såg inte om den träffade, det var fel vinkel.

Brottsoffer misstänks ha hotats till tystnad

En rättsläkare hördes också om skadornas uppkomst och vad det hade inneburit ifall 17-åringen inte hade kommit under vård. Han fick även berätta om sannolikheten för att skadorna hade uppkommit på det sättet som 25-åringen menade på (att 17-åringen höll i kniven) eller det som polisutredningen visat på.

Rättegången avslutas under onsdagen då slutpläderingarna ska hållas.

Artikeltaggar

Brott & blåljusFörsök till mordKarlstadLänsförsäkringarOlaga hotPer SvenssonRättegångarVärmlands tingsrätt

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.