Hoppa till huvudinnehållet

Multitalangen Karin Ullén segrade - i ny sport

Publicerad:
Karin Ullén har hittat rätt inom ännu en sport. I helgen vann hon en crossfittävling i Göteborg.
Karin Ullén har hittat rätt inom ännu en sport. I helgen vann hon en crossfittävling i Göteborg. Foto: Anders Malm

Det är inget nytt att Karin Ullén är en stjärna inom både handboll och amerikansk fotboll, men under helgen fick hon även visa på att hon är en crossfitatlet att räkna med.

– Jag har alltid tränat och tävlat mycket, säger Ullén.

Under lördagen hölls finalen i crossfittävlingen Barbell Boom Boom i Mölndal, en tävling där de deltagande fick kvala online hemifrån genom att genomföra två olika träningspass där endast skivstång används. Sedan går de fem bästa vidare till finalen som alltså var i lördags.

Finalen bestod av sex olika träningspass med skivstång.

– Det var mycket jämnt under hela dagen, säger Karin Ullén.

Men till slut var det Ullén som kammade hem vinsten, med fyra poäng mer än tvåan.

– Fyra poäng på sex olika träningspass är väldigt lite på en crossfittävling.

Paradgrenen under lördagen var när de tävlande skulle bygga upp till en så tung frivändning som möjligt. Där glänste Ullén med vikten 102 kilo, två kilo mer än tvåan. Vikten var inte långt ifrån hennes personliga rekord på 107 kilo.

Redan nu har Ullén fler crossfittävlingar på gång.

– Det går bra och är roligt och jag fortsätter så länge det känns så.

Karin Ullén saknar handbollen. Här en bild från karriären i Hellton.
Karin Ullén saknar handbollen. Här en bild från karriären i Hellton. Foto: Helena Karlsson

Handbollen har satt sina spår

I topp i tre sporter - Karin Ullén menar att anledningen till varför hon är bra på amerikansk fotboll och crossfit grundar sig i handbollen.

– Handbollen har hjälpt mig väldigt mycket i amerikanska fotbollen. Att vi tränade mycket med skivstång under försäsongsträningen hjälper naturligtvis i crossfitten, sen har jag alltid gillat att lyfta tungt.

Karin Ullen jublar under damernas SM-final i amerikansk fotboll mellan Carlstad Crusaders och Örebro Black Knights.
Karin Ullen jublar under damernas SM-final i amerikansk fotboll mellan Carlstad Crusaders och Örebro Black Knights. Foto: JÖRGEN JARNBERGER

En annan nyckelfaktor till Ulléns framgång inom den amerikanska fotbollen menar hon är hennes lagkamrat Linda Johansson. De har tidigare spelat handboll tillsammans och tar med sig mycket därifrån till fotbollen.

– Vi fungerar väldigt bra tillsammans och vi förstår varandra spelmässigt.

Ullén var förra veckan tillbaka på handbollsplanen för att känna på sporten igen. Men någon comeback ser det inte ut att bli.

– Det är självklart att jag saknar det, jag spelade i cirka 20 år och min syster är fortfarande aktiv. Men det kommer inte bli någon ny satsning utan jag var där bara för att det är kul att få träna och spela.

Artikeltaggar

Carlstad Crusaders damCrossfitIF HelltonKarin UllénLinda JohanssonSport

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.