• torsdag
  4 juni
  19°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  5 juni
  17°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  6 juni
  16°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  7 juni
  15°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm

Alla borde vara rädda

Ledare
PUBLICERAD:
Louise Erixon (SD), kommunstyrelsens ordförande och sambo med Jimmie Åkesson, har satt Sölvesborg på kartan.
Foto: Johan Nilsson/TT
Rädslan sprider sig bland de anställda i Sölvesborgs kommun, skriver Arbetets Sandra Lund i ett läsvärt reportage i LO:s tidning Arbetet. Sverigedemokraternas politiska framgångar har blivit ett arbetsmiljöproblem. Antingen är man för eller emot SD.

Louise Erixon, kommunstyrelsens ordförande (SD) och Jimmie Åkessons sambo, är nöjd över att samstyret ihop med Moderaterna, Kristdemokraterna och det lokala partiet Sölvesborg och Lister har satt kommunen på kartan.

Att det till stor del av uppståndelsen handlar om kritik mot de mörkblåa partiernas 220-punktsprogram spelar ingen roll. Sölvesborg har blivit SD:s skyltfönster och mönster.

Jimmie Åkesson har inget att invända mot prioriteringarna i hemstaden. Förbud mot prideflaggan och ”menskonst”. I stället en satsning på ”klassisk tidlös konst” som enligt Rolf Hans Berg (SD), ordförande för fritids- och kulturnämnden, ”tilltalar det stora flertalet medborgare”.

De vill ha tiggeriförbud och slöjförbud i skolan och bland kommunanställda. De vill sätta stopp för inköp av böcker på andra språk än svenska till biblioteket och begränsa modersmålsundervisningen.

Det luktar homofobi och främlingsfientlighet lång väg, sådant som totalitära styren brukar ägna sig åt. Endast de rätta åsikterna och den ”godkända” konsten och litteraturen accepteras. Ingenting får avvika, inte i konsten och inte i parrelationer. SD har fattat att kulturen är murbräckan som ska bana väg för deras samhällsomvandling.

Bögar är inte välkomna. Inte heller invandrare. Sölvesborg har beslutat att ställa in den ceremoni som ska välkomna nya medborgare, trots att en sådan är lagstadgad att hålla.

Men alla i Sölvesborg är inte glada. Inom individ- och familjeomsorgen visar en risk- och konsekvensbedömning att arbetsmoralen redan är påverkad av ”den negativa uppmärksamhet som kommunen och dess styre ådrar sig”. Det börjar bli svårt att behålla och rekrytera socionomer och chefer inom socialtjänsten.

Martin Eksath, chef för barn- och utbildningsförvaltningen, gillade inte att politikerna ville skära i studieplanen och inskränka modersmålsundervisningen. Han hade även synpunkter på slöjförbudet och förslaget om drogtester på grundskolan.

I Sölvesborg vill den politiska ledningen inte ha chefer som står upp för ganska självklara värderingar som alla människors lika värde och rätten att klä sig som man vill. Eksath köptes ut för 1,4 miljoner kronor och tvingades mot sin vilja bort. Samstyrets motiv är att han ”inte lyssnade på politikerna”.

Nu har ytterligare en obekväm chef fått sluta. Kultur- och bibliotekschefen Sofia Lenninger får gå med 14 månadslöner. Orsak enligt kommunchefen: en ”förtroendeklyfta”. Lenninger säger att hon inte kan leda en verksamhet hos en arbetsgivare som inte vill ha henne.

Moderater och kristdemokrater gör som SD vill i kommunen. De tycker ju ändå att den fria kulturen bara är vänstervriden.

Det är inte bara kommunanställda i Sölvesborg som bör vara rädda. Om – hemska tanke – de tre konservativa partierna får makten i Sverige efter nästa val kan snart hela landet se ut som Jimmies hemstad. En svensk version av Polen och Ungern, som metodiskt monterar ner demokratins fundament.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.