Värmländskt innebandyprojekt får stort stöd

Innebandy
PUBLICERAD:
Camilla Olsson, kanslichef på Värmlands innebandyförbund, är en av initiativtagarna till Innebandy flex.
Foto: Värmlands IBF
Värmlands innebandyförbund ligger bakom satsningen på Innebandy flex – som ska öppna för fler utövare av sporten.
Nu tilldelas projektet 370 000 kronor för att det ska kunna växa ytterligare.

Värmlands Innebandyförbund och Värmlandsidrotten kläckte idén om Innebandy flex och nu är tanken att spelformen ska växa långt utanför länets gränser.

– Spelformen i Innebandy flex ska sänka trösklarna och öka tillgängligheten för att skapa ett livslångt idrottande inom innebandy. Det skiljer sig från den traditionella innebandyn genom både förenklade regler och mer flexibla tränings- och tävlingsformer, säger Camilla Olsson, kanslichef på Värmlands Innebandyförbund, i ett pressmeddelande.

När Riksidrottsförbundets Framåtfonden delar ut totalt en miljon kronor till olika projekt som ska främja att det svenska folket ska röra mer på sig – 370 000 kronor tillfaller just projektet Innebandy flex.

– Framåtfonden stöttar projekt som har potential att inspirera dem som inte rör på sig att börja röra sig lite mer, eftersom den största effekten på folkhälsa kommer av att gå från att vara inaktiv till att göra någon form av aktivitet. Elitsatsningar är inget måste för att uppnå hälsoeffekt, så detta är ingen jakt på en ny Zlatan, säger Daniel Berglind, forskare på Karolinska Institutet och jurymedlem i Framåtfonden.

Minst åtta föreningar

Pengarna säkerställer att projektet kommer att fortsätta i Värmland och målet är att minst åtta föreningar övergår i ett fullt praktiskt genomförande senast i februari 2021. Det innebär att de implementerar spelformen i sitt ordinarie utbud och genom det inkluderar fler i verksamheten.

– Det innebär förstås inte att vi ska ta bort den traditionella strukturen, men däremot att vi breddar erbjudandet så att det passar fler. Hela samhället genomsyras på många sätt av en ökad flexibilitet och där har vi inom idrotten inte alltid hängt med. Förhoppningsvis kan det vara ett sätt för oss att, tillsammans med föreningarna, erbjuda ännu fler former av innebandy framöver och därmed också inkludera fler i vår sport, säger Camilla Olsson.

– Vi tror att projektet Innebandy Flex är ett steg mot bättre folkhälsa. Den stillasittande trenden bland barn och ungdomar behöver brytas och vi är övertygade om att Innebandy Flex kan bidra till det. Det finns både unga och äldre som inte är intresserade av tävling och generellt inte är insatta i innebandyns regler och strukturer. Det är dem vi hoppas nå genom Innebandy Flex, säger Inez Rehn, inkluderingsansvarig på Svenska Innebandyförbundet.

Övriga projekt som tilldelades pengar ur Framåtfonden är: Bandyförbundets 3 mot 3, Brottningsförbundets wrestfit, Cricketförbundets familjecricket, Curlingförbundets mini-curling, Friidrottsförbundets run all around, Fotbollförbundets gåfotboll, Golfförbundet och Bowlingförbundets JA! Tillsammans för ökad livskvalité, Korpen Svenska Motionsidrottsförbundets pickleball, Skateboardförbundets family on board och Triathlonförbundets try triathlon.

Innebandy flex

Idén föddes när en studie på Karlstads universitet visade att det var svårt att få in nyanlända i ordinarie verksamhet. Det största hindret var inte språket eller etnicitet, utan deltagarnas idrottsliga kompetens och föreningars syn på träning och tävling. Värmlandsidrotten och Värmlands IBF tog fram konceptet tillsammans.

Det finns inget krav på träningsnärvaro för att spela match. Alla tränings- och matchtillfällen är öppna för alla, oavsett ålder, bakgrund, ambitionsnivå, erfarenhet och kompetens.

Svenska Innebandyförbundet har för avsikt att Värmlands Innebandyförbund under 2020 ska fungera som ett pilotdistrikt för satsningen, för att sedan kunna lansera konceptet nationellt.

Projektet pågår mellan februari 2020 och februari 2021. En projektledare ska anställas för att styra verksamheten.

Så här jobbar Värmlands Folkblad med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.