Hoppa till huvudinnehållet

Skärper straffet efter Cypern-våldtäkt

Publicerad:
Genrebild. I juni 2017 blev en ung kvinna våldtagen under sin studentresa till Cypern. Hovrätten har nu skärpt straffet.
Genrebild. I juni 2017 blev en ung kvinna våldtagen under sin studentresa till Cypern. Hovrätten har nu skärpt straffet. Foto: Petros Karadjias

Hovrätten ändrar domen för en 25-årig man som dömts till två års fängelse för våldtäkt på en kvinna under en studentresa till Cypern.

Efter en utekväll i Cypern under juni 2017 blev en ung kvinna våldtagen inne på ett hotellrum av en 25-årig man. Hon fick hjälp att göra en anmälan nere på plats, men fick inget gehör för sitt vittnesmål. Då valde hon att säkra sina egna bevis och fick polisen i Karlstad att inleda en förundersökning mot mannen.

Våldtogs på skolresa – säkrade egna bevisDöms för våldtäkt under studentresa

– När vi hade tagit in honom på förhör topsade vi honom så vi kunde jämföra det dna:t med det hon hade säkrat. Efter några månader kom svaret från NFC som visade på att det var hans dna, berättade åklagaren Stefan Wessberg i samband med att det väcktes åtal.

25-åringen dömdes till två år i fängelse för våldtäkten, men överklagade det hela till hovrätten som nu har sagt sitt.

De skärper straffet till två år och tre månader i fängelse, då de anser att det är ställt utom rimligt tvivel att kvinnan blivit utsatt för det hon berättat om: "Hennes berättelse har varit detaljerad, återhållsam och sammanhängande. I de delar hon varit osäker har hon varit noga med att nämna det". Mannen i sin tur hävdade först att han inte träffat kvinnan alls, vilket hovrätten tycker minskar hans trovärdighet betydligt.

Mannen ska även betala skadestånd till kvinnan på 115 000 kronor.

Artikeltaggar

Brott & blåljusCypernKarlstadNFCStefan WessbergVåldtäkt

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.