Hoppa till huvudinnehållet

Mallbackens skyttedrottning kan vara förlorad

Publicerad:
Sherifatu Sumaila kan ha gjort sitt i Mallbacken.
Sherifatu Sumaila kan ha gjort sitt i Mallbacken. Foto: Fredrik Finnebråth

Hon vann den interna skytteligan och var en stor bidragande orsak till att Mallbacken säkrade ett nytt kontrakt i elitettan.

Men nu kan sejouren i Värmland över för Sherifatu Sumaila som flyttar hem till Ghana

– Vi får se vad som händer, säger ordförande Ola Mill.

Mallbacken fick en knackig säsongsstart och låg på en jumboplats innan räddningen från Ghana kom. Landslagsspelaren Sherifatu Sumaila anlände till truppen relativt matchotränad men visade direkt vilka kvalitéer hon besitter.

22-åringen blev målbäst i Mallbacken med sina tolv fullträffar.

– Hon har varit en viktig spelare för oss under säsongen och tolv mål är helt klart godkänt. Det som man kunnat önska sig mer är väl en något jämnare leverans av dem, men det har inte att göra med henne utan hur laget har spelat. När laget har spelat bra så har även ”Sheri” varit bra, och vise versa. Vi är tacksamma över det hon gjort för oss, säger Mill.

Oviss framtid

Men den ghananska landslagsstjärnan kan ha gjort sitt för klubben. Efter den avslutande seriematchen mot Assi IF publicerade Mallbacken ett Instagraminlägg där man tackade Sumaila för tiden i klubben och önskade henne lycka till i fortsättningen.

Något som av många kunde tolkas som att det var det sista framträdandet i Värmlandslaget – men så behöver inte vara fallet.

– Det är inget som är uppgjort för nästa säsong, vi har inte snackat om ett nytt kontrakt än så länge eftersom vi håller på att förhandla om avtal med sponsorer. Vi får helt enkelt se vad ekonomin räcker till. Om hon kommer spela i Mallbacken nästa år vet jag inte, det beror på vad hon får för erbjudanden och om vi fortfarande har intresse av att behålla henne.

Är det en ekonomisk fråga?

– Nja... Vi bygger en trupp där alla ska passa in, då kan det hända att vi har andra alternativ som är likvärdiga. Ekonomin i Elitettan är tuff, vi håller på och lägger en budget och även prata med spelare från årets trupp för att se vilka som är intresserade av att stanna kvar. Vad gäller Sherifatu så är det absolut ingen omöjlighet att vi kan komma överens, så länge intresset är ömsesidigt.

Är det någon spelare redan nu som är nära en förlängning?

– Sportgruppen sitter denna vecka med ganska många spelare, mer än så kan jag inte säga.

Madelen Janogy i Mallbackentröjan.
Madelen Janogy i Mallbackentröjan. Foto: Håkan Strandman

Vill satsa lokalt

Arbetet inför kommande säsong har påbörjats för länge sedan. Redan i månadsskiftet augusti/september har sportgruppen vridit och vänt på hur truppen ska formeras 2019/2020.

– Vi siktar på att bli en förening som i förlängningen drar mer åt det lokala planet, det är en del av den nya linjen som vi jobbar med. Samtidigt utesluter det inte att ta in spelare utifrån nästa år, säger Ola Mill.

Tanken är att bygga stommen med spelare från de lokala orterna runt om i Värmland.

– Om man jämför Mallbacken för ett antal år sedan då vi hade ett gäng uttagna proffs så ser jag inte att vi ska landa i sådant igen.

En ny Janogy?

Värmländskorna har producerat spelare som Julia Karlernäs, Mimmi Larsson och Madelen Janogy till landslaget. Nu vill Ola Mill att Mallbacken återigen ska bli en talangfabrik som drar till sig talanger som sedan kan ta nästa steg i karriären.

– Janogy kom som ung till Mallbacken och blommade ut, nu har hon nästan blivit en startspelare i landslaget. Hennes elitkarriär startade hos oss och vi vill nu fortsätta att knyta till oss talanger och spelare som vill bo i Fryksdalen, det är ett vackert ställe på jorden.

Artikeltaggar

FotbollJulia KarlernäsMallbackens IFMimmi LarssonOla MillSherifatu Sumaila

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.