• söndag
  12 juli
  20°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  13 juli
  20°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  14 juli
  21°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Lita inte på Busch Thor

Ledare
PUBLICERAD:
Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thors feminism är inte mycket värd.
Foto: Johan Nilsson/TT
Oktober är som vanligt kampanjmånad för Cancerfondens Rosa band. KD-ledaren Ebba Busch Thor bär stolt det rosa bandet på sitt kavajuppslag, men föreslår samtidigt att den avgiftsfria mammografin för alla kvinnor mellan 40 och 74 år ska tas bort.

Det är hyckleri från en partiledare vars ”borgerliga feminism” inte är mycket värd, åtminstone inte för kvinnor. Hon vet att bröstcancer är den vanligaste formen av cancer för kvinnor och att 20 diagnosticeras varje dag.

Tidig upptäckt är A och O. Mammografin är ett oslagbart verktyg för att upptäcka tumören i bröstet. Den har räddat många liv och är därför ovärderlig. Men KD tycker att den ska få kosta, trots att de vet att det gör att kvinnor med dålig ekonomi kan komma att avstå från att testa sina bröst.

200 kronor är kaffepengar för Ebba Busch Thor som har 140 000 kronor i månadslön, men för en kvinna med små eller inga marginaler är det mycket pengar. Bröstcancerföreningen reagerar upprört och kallar det för ett av de sämsta politiska förslagen på länge. Det är bara att hålla med.

Lika dåligt i skuggbudgeten som KD kallar ”Ett Sverige att lita på” är att dra in den kostnadsfria öppenvården för alla över 85 år och den avgiftsbefriade tandvården för unga mellan 20 och 23 år. ”Sjukvårdspartiet” KD tar med ena handen och ger med den andra. Det slår mot studenter, äldre och kvinnor.

När Ebba Busch Thor får kritik från många håll, bland annat från socialminister Lena Hallengren (S), anklagar hon S för att ha ”fullkomligt drevat loss”. Det är ett onyanserat svar på berättigad kritik.

Ebba Busch Thor och hennes parti har hamnat i bakvattnet. Vårens topp i opinionsmätningarna har förvandlats till mer vanliga siffror. I SR:s sammanvägda Svensk Väljaropinion i helgen hamnar KD på 7,1 procent, långt bakom de två andra konservativa partierna M (18) och SD (21,9). Både C och V ligger numera högre än KD.

Ebba Busch Thors lunch med Jimmie Åkesson i somras var vad hennes väljare ville. 95 procent av sympatisörerna, mest av alla partier, vill se Busch Thor samarbeta med SD. Trots att hon bara några månader före valet slog fast att ett samarbete var uteslutet inom 20 år. Hon är inte att lita på.

Men inviten har försvagat KD och i stället stärkt partiet med de rasistiska rötterna. Hennes öppning för samarbete har normaliserat SD och fått dem att växa ännu mer.

Ebba Busch Thor och KD har också hamnat i medieskugga. Hon uppmärksammas mest för att hon följde med till Tel Aviv på ”vännen” Michael Bindefelds beryktade 60-årskalas och för att hon ”vigde” kompisen influencern Margaux Dietz på ett fejkbröllop i våras.

I övrigt är det tunt om KD och partiledaren i både traditionella och sociala medier, visar SR och Kantar Sifos Mediemätaren. Antalet artiklar har halverats sedan i våras. Bakom den glättiga pr-ytan finns inte mycket mer.

När migration, gängkriminalitet och kommunernas ekonomi dominerar debatten har partiet svårt att få plats. Då får framför allt Jimmie Åkesson utrymme och det är han inte sen att utnyttja. Vad tycker KD om det?

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.