Sarah Klang - Mer dynamik bland nedåtpillren

Skivor
PUBLICERAD:
Sarah Klang.
Foto: Pressbild
"Klang hänger sig som tidigare med ohämmad oängslighet."

Iförd en mantel med orden ”Saddest girl in Sweden” broderade på ryggen skred, för ett par år sedan, Sarah Klang in i strålkastarljuset och slog till som en blixtförälskelse på första steget. Med amerikansk over-the-top-estetik kanaliserade hon all ledsamhet genom sin bedrövade men skönsjungande cowgirl-persona och dirigerade hela Sverige i en synkroniserad snyftning.

Strax därefter grammisnominerades hon i kategorin ”Årets nykomling” och i denna omgång vann hon priset för ”Årets alternativa pop” med debutalbumet ”Love in the Milky Way”. Vid tidpunkten då singlarna inför uppföljaren började trilla in stod det klart att en ny våg av smäktande storslagenhet var i antågande och när den nu slår in är den lika kraftfull som väntat.

Klang hänger sig som tidigare med ohämmad oängslighet och allt som anses vara ”cheesy” (skivan är faktiskt till och med döpt efter osten) omfamnas. Konsten på omslagen är långt ifrån den goda smaken, inspirationskällorna ser ut att vara 80-talsaffischer och Starlet, medan innehållet består av de såriga och sårbara delarna ur kärleksspektrat. Banalt kanske men alltid relaterbart.

Det oväntade undantaget är hoppfulla ”New Day Coming” vilken Klang själv beskriver som en klassisk 70-talsfeelgoodlåt och något hon skrev för att peppa upp sig med när hon mår dåligt. Det något rivigare tempot finns även i ett par andra låtar och det öppnar upp dynamiken i artisteriet, som annars riskerar bli lite väl sävligt i stora doser, hur vackert det än är.

Låten som främst stannar kvar hos mig är dock ”Endless Sadness” som är ett riktigt nedåtpiller. Här känns sången som mjuka känselspröt när den svävar över en elorgel och någon slags country på stålsträngar. Ett tydligt bevis på att det finns kvar fantastiska pärlor att gräva fram ur denna ändlösa brunn av hopplös förtvivlan.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.