Ett helt oskrivet blad

Ledare
PUBLICERAD:
Värmlands nya landshövding Georg Andrén.
Foto: Peter Bäcker, Peter Bäcker
Värmland fick vänta nästan ett år på att få en ny landshövding efter Kenneth Johansson. Nu har regeringen äntligen efter mycket letande hittat en efterträdare. Det blev ingen avdankad politiker eller någon från näringslivet. Det blev en okänd diplomat.

Georg Andrén är ett otippat kort och ett helt oskrivet blad. Han gav ett sympatiskt intryck under sin första presskonferens och det är ändå en bra start.

Men 59-årige Andrén uppfyller inte alla punkter på den informella kravlista länet ställt upp. Gedigen kunskap om Värmland? Nej, det är glädjande att han läser Selma Lagerlöf och har besökt både Lerinmuseet och Västanå teater, men särskilt mycket mer är det inte.

Brett kontaktnät inom politik och näringsliv? Nej, bakgrunden som diplomat i Latinamerika och som chef för biståndsorganisationen Diakonia ger inga direktingångar till regeringskansliet i Rosenbad. Förhoppningsvis har han ändå den fingertoppskänsla som krävs för att få regeringen att ta politiska beslut som gynnar länets utveckling.

Förmåga att samla länet och bli en drivande kraft? Nja, för tidigt att säga, men att han ödmjukt betonar betydelsen av samverkan och dialog lovar gott. Värmlands möjligheter till framgång hänger mycket på att staten, regionen, kommunerna, näringslivet och civilsamhället drar åt samma håll.

Kan Andrén ta på sig en ledarroll när han lyssnat in länet vore det mycket välkommet. Det är dessutom klokt att inte ha färdiga lösningar innan man ens har börjat på jobbet.

Civilminister Lena Micko (S) betonar att Andrén är ”en mycket kompetent person med mångårig chefserfarenhet både i Sverige och internationellt”. Han har haft chefsjobb på Sida, Riksbanken och UD innan han för fem år sedan utsågs till ambassadör för sju konfliktfyllda länder i Latinamerika.

När förordnandet tog slut blev han chef för kyrkliga biståndsorganisationen Diakonia, men där blir det bara två år. Diakonia jobbar bland annat med mänskliga rättigheter, demokratiutveckling och jämställdhet.

Utöver det sistnämnda är det ganska långt från länsstyrelsens arbetsuppgifter, men det är aldrig fel att ha jobbat med frågor där hjärta och medmänsklighet finns med. Andrén har en spännande bakgrund

Det är dessutom skönt att regeringen utsåg Andrén för hans chefsegenskaper och inte för att han har jobbat med bistånd. Riktigt så illa är väl ändå inte läget för Värmland.

*

Till sist en rättelse och ursäkt. I gårdagens ledare stod det att Karlstads alla åtta kommunalråd var inbjudna och hade tackat nej till att medverka i SVT:s Opinion Live om Muminparken på Skutberget. Det var fel. Oppositionsråden (S) Linda Larsson och Anders Tallgren fick aldrig någon inbjudan. Den var bara riktad till det blågröna styrets sex kommunalråd. Ber om ursäkt för den felaktiga uppgiften.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.