Allt grötas samman i livets tomtegröt

Krönikor
PUBLICERAD:
Foto: Claudio Bresciani/TT
Jag hinner inte med, tiden går för fort och nu ska vi ställa om till vintertid också.

Shit, vi har glömt ställa tillbaka utemöblerna. Jag måste skriva det på att göra-listan. Barnens aktiviteter hopar sig, tävlingar närmar sig och föreningarnas försäljningar går på högvarv. Har alla beställt saffran i år eller är det någon som önskar beställa några påsar? Förresten, måste en ställa tillbaka utemöblerna bara för att det är vintertid? Jultidningarna åker i soporna samtidigt som Halloweenpumpan ilsket ler mot mig i ljusets ivrigt fladdrande sken. Undra om Olof köpte pumpan för tidigt, den har redan börjat mögla och det är minst en vecka kvar. Att köpa pumpa har blivit som att köpa julgran. Lyckligtvis så barrar inte en pumpa men det ser ut som vår halloweengubbe tappat en tand.

Allt grötas samman som en bottenbränd risgrynsgröt. Jag hinner inte med! Nu ser jag, vi säljer inte bara saffran. Det är salt, peppar – ALLA kryddor! Men vem vill köpa salt och peppar? Det här blir svårsålt, bäst jag tar med mig listan till jobbet. Jag köpte ju toapapper från Annas dotters handbollslag. Anna behöver salt.

"Mamma, jag har börjat skriva på min julklappslista".

"Mmmm…redan, va kul".

"Mamma, har du en vit topp? Vi ska ha det på tävlingen".

"Kolla i nedersta lådan":

"Mamma, det är Halloweendisco på fredag!".

Halloween verkar ha blivit den nya stora högtiden. Vi kanske borde införa ett treveckors Halloween-lov istället. Måste skriva "köpa blod och yxa" till barnen på att göra-listan.

"Kan ja få en liten hund i julklapp?".

"Ja!".

"Va?".

"NEJ, menar jag. Nej, nej…pappa är allergisk. Han kan dö om vi skaffar en hund. Okej, kanske inte dö men pappa har astma".

Apropå dö, varför har jag fått en kallelse till mammografi? Var jag inte på det förra veckan? Och Doris har skrivit sin första krönika. Jag var typ 46 när jag fick min första text publicerad. Jag hinner inte med. Nu börjar det rycka i ögat igen, läste faktiskt att hårdträning och kaffedrickande är de största bovarna. Yes! Där var den, längst ner i brevhögen. Kaffe, mjölk, ägg och hundgodis. Hundgodis? Vem har skrivit hundgodis på att handla-listan? Mobilen plingar till. Sms från en vän: "Medelpass med Julia 19.00 ;)". Jäklar, vad är klockan? Ok, jag får handla på vägen hem från träningen. Vad vill ni ha till middag i dag, barn?

"Jag vill göra egen sushi!".

"Det hinner vi inte i dag".

"Mäh, varför frågar du då?".

Nytt pling. Det har tillkommit handlingar till styrelsemötet, aktivitetsrapporter skall fyllas i, mål 2020 skall formuleras. Förresten, sa jag att jag åker bort på planeringsdagar? Gud, va skönt. Maten serverad och egen säng. Hallå, varför kan ingen svara när jag ställer en enkel fråga? Vad är ni sugna på för mat?

"Sushi!".

"Potatisbullar!".

"Pasta med tonfiskröra!".

Undra om präst skulle passa mig? Pling, pling, pling. Skräpposten svämmar över med olika erbjudanden. Allt som man råkat googla den senaste veckan rasar nu ned likt en lavin in i mejlkorgen. 20 procent på mina favoritsneakers, otroliga höstlovspriser på Londonmusikaler, Ski Resorts har redan snögaranti, Tradera tipsar om föremål som borde passa mig och på fredag är det Världspastadagen. Och vad håller Ebba Busch Thor på med? Ta bort den avgiftsfria mammografin för kvinnor mellan 40 och 75. Det är ju inte klokt!

Och mitt i alltihop ska vi ha höstlov. Men hur skall jag hinna? Vi måste bära tillbaka utemöblerna. Och klockan. Om två månader är det julafton. Sen vänder det.

"Mamma, kan du skjutsa mig till dansen?".

"Absolut, jag åker NU. Och eftersom ingen kan svara på en enkel fråga så köper jag med pizza på vägen hem. Var det något annat?".

Jag vill ha sommartid, mammatid, vilotid, egen tid, fritid, framtid, nutid. Jag hinner inte med.

Ps. Olof hävdar att hjärnan bara klarar av att ha sju saker igång samtidigt. Det är sant. Han har lyssnat till forskning. Då borde min hjärna vara som ett överkokt, grönt ägg. Eller så är det bara en ursäkt från hans sida.

Fakta om halloween:

Ett slags maskeradjippo som ingen riktigt vet när, hur eller varför vi firar. Många kan ändå känna igen sig genom traditioner som knutgubbe och påskkärring, där en går runt i kvarteret och skräms och tigger godis.

Fakta om pumpa:

Pumpan är en gurkväxt som kan vara både rund och avlång, från prydnads- till jättepumpor. Visste ni förresten att det hålls SM i pumpaodling på Öland varje år och att vinnarpumpan vägt över 500 kilo. Vilken jäkla Halloweenlykta!

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.