Hoppa till huvudinnehållet

Nostalgi, nörderi, pizzakonst och fotorealism

Publicerad:
En uppstoppad babian dyker upp i flera av Stockholmskonstnären Erika Canohns målningar på Galleri Ekdahl.
En uppstoppad babian dyker upp i flera av Stockholmskonstnären Erika Canohns målningar på Galleri Ekdahl. Foto: Peter Bäcker

Hårdkokt nya vågen-estetik, 80-talsretro på pizzatema och urban fotorealism. En ny vernissagehelg på Herrhagen i Karlstad stundar, den här gången med konstnärerna Mats Åkerman, Cristoffer "Dr. Crix" Karlsson och Erika Canohn.

Och Galleri Lars Hjelm i centrum ägnar nästa utställning åt koloristen Katarina Fornell.

Många minns säkert Stockholmskonstnären Mats Åkermans senaste utställning på Galleri Mats Bergman, "Moderna tider". En slags road movie i stillbilder utspelad i den fantasivärld som han genom målningar, filmer och böcker gett liv, form och fördjupning.

Skapelsen, den Svagiska Unionen som han kallar den, är ingen diffus sak. Nej, den som väl ger sig in i Mats Åkermans närmast vansinnigt detaljerade fantasivärld inser snart att där finns oändligt mycket att upptäcka. Inte minst med hjälp av de kartor över Svagiska Unionen och staden Primaborgen som Mats Åkerman har tagit med sig till Karlstad.

– Jag tecknar dem för hand med blyerts eller färgpennor. Sedan bearbetar jag kartorna i datorn, varenda litet kvarter är färglagt, säger han.

Mats Bergman från Stockholm ställer ut på Galleri Bergman för andra gången.
Mats Bergman från Stockholm ställer ut på Galleri Bergman för andra gången. Foto: Peter Bäcker

Rendez-vous

I den nya utställningen "Resan" tar Mats Åkerman med besökarna till stadsdelen Rio där allt tar sin början genom ett nattligt rendez-vous.

– Han är en gammal spion, hon en äventyrerska. De sticker iväg i en amerikanare till de sydligare delarna av regionen, där de sedan blir osams på en ö.

En detektivhistoria vecklas ut.

– Problemet är bara att jag själv inte kommit på vem som är skurken!

Mats Åkerman är en stor konsument av populärkultur från 1950- och 1960-talet. Han delar idol med Quentin Tarantino – den franska nya vågens förgrundsfigur Jean-Luc Godards filmer kan han se om och om igen. Det är mörkt, regnigt och dimmigt i Åkermans oljemålningar, och gott om skumma typer.

– Jag tycker om det hårdkokta deckarstuket och även jazz och schlager från den tiden. Sen är jag väl lite av en frankofil också, säger han.

Cristoffer "Dr. Crix" Karlsson.
Cristoffer "Dr. Crix" Karlsson. Foto: Peter Bäcker

Pizzakonst

Utställningen hos Konstfrämjandet för snarare tankarna till 1980-talets populärkultur. Hagforskonstnären Dr. Crix, eller Cristoffer Karlsson som det står i passet, gör lekfull konst där det kanske allra mest iögonfallande är ett par stora pizzamålningar i äggoljetempera.

Pizza är nämligen temat för utställningen, som har en allvarlig botten. Cristoffer Karlsson gick in i väggen när han arbetade på en Peppes Pizza-restaurang i Norge i början av 2010-talet och konsten blev hans sätt att ta sig tillbaka. Två år på Kyrkeruds folkhögskola utanför Årjäng beskriver han som startskottet.

Utställningen problematiserar vårt förhållande till pizzan.

– Är pizza något gott eller ont? Hade pizzan varit förbjuden om den uppfanns i dag? Narkotikaklassad? frågar han sig.

Cristoffer Karlsson, född 1986, vill i framtiden gärna öppna ett eget galleri.

– Jag håller på att gå ihop med ett par andra unga och lokala konstnärer och förhoppningsvis kommer det att leda till något slags samarbete framöver, berättar han.

Debut i Karlstad

På Galleri Ekdahl visar Erika Canohn från Stockholm fotorealistiskt oljemåleri. Detta är hennes första separatutställning.

– Folk i min omgivning hajade till, varför ska du ställa ut i Karlstad? Men så blev det, säger hon.

Galleristen Magnus Ekdahl fick upp ögonen för Erika Canohns konstnärskap i samband med Liljevalchs vårsalong för ett par år sedan.

– Jag kom med första gången jag sökte och förstod nog inte riktigt hur stort det var. Efter det har det rullat på, säger Erika Canohn vars målningar föreställer miljöer i Stockholms innerstad.

– Jag tycker om det urbana, och gärna den sunkiga baksidan, det som existerar lite i skymundan.

Katarina Fornell ställer ut på Galleri Lars Hjelm.
Katarina Fornell ställer ut på Galleri Lars Hjelm. Foto: Peter Bäcker

Från Alingsås kommer Katarina Fornell, nästa utställare hos Galleri Lars Hjelm. Hon beskrivs som en kolorist, inspirerad av naturen och årstidernas skiftningar. Katarina Fornell arbetar med måleri, teckning och grafik.

Vernissager för samtliga utställningar är det på fredag klockan 17.

Artikeltaggar

Galleri EkdahlGalleri Mats BergmanKarlstadKonstfrämjandetLars HjelmMats BergmanNöje/Kultur

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.