Fegt och obegripligt att tacka nej

Ledare
PUBLICERAD:
SVT:s Opinion live skulle debattera den planerade Muminparken, men efter att sex blågröna kommunalråd tackat nej fick programmet ställas in.
Foto: Helena Dahlgren
Sex blågröna kommunalråd i Karlstad fick en inbjudan från SVT att debattera den planerade och omstridda Muminparken på Skutberget i direktsända Opinion Live. Samtliga sex tackade nej. Det är fegt och obegripligt.

Debattprogrammet skulle ha sänts på torsdagskvällen från Karlstad, men ställdes in på grund av att inga politiker som är för temaparken ville eller kunde ställa upp. De ansvariga på SVT är förvånade och besvikna.

Det har de all rätt att vara. De hade lagt ner en hel del arbete som nu är meningslöst.

I stället drog programmet till Folkets hus i Gislaved för att diskutera kommunledningens flygresor, köpta konsulttjänster utan upphandling, indraget toapapper för äldre och andra nedskärningar inom äldreomsorgen. Där ställer kommunstyrelsens ordförande (C) och oppositionsrådet (S) upp och debatterar med kritiska medlemmar ur Medborgargruppen. Gislaveds politiker har det mod de saknar i Karlstad.

Det går att ha synpunkter på Opinion Live, som ofta urartar till högljudda gräl där sakfrågan hamnar i skymundan. Det är ändå märkligt att kommunalråden inte tar chansen att förklara vad som är så bra med en Muminpark på Skutberget.

Kommunstyrelsens ordförande Per-Samuel Nisser (M) vill inte. Inte heller Alexander Torin (M), Frida Pettersson (C), Monica Bubholz (MP), Niklas Wikström (L) eller Erik Nilsson (KD).

Per-Samuel Nisser (M) vill inte vara med i tv.
Foto: Lisa Olaison

Per-Samuel Nisser säger till VF att han inte kan se vad det skulle tillföra att ha en riksdebatt om detta. Övriga låter hälsa att de inte gillar programformen.

Det är fegt att inte ställa upp. Tror de inte längre att argumenten håller? Eller håller de på att ändra sig? Om planerna ligger fast så borde någon eller några av de sex ta chansen att marknadsföra Mumin inför den tilltänkta stora svenska publik som ska besöka anläggningen.

Extra besvärligt är det för Moderaterna. De vill att public service ska satsa på nyheter och samhällsprogram och släppa tramset till de kommersiella kanalerna. Ändå betalar Per-Samuel Nisser gladeligen en halv miljon kronor för en deltävling i Mello (trams) men avstår från gratis pr för Mumin i ett direktsänt samhällsprogram.

Tror de att motståndet ska minska när de vägrar debattera frågan i riks-tv? Risken är stor att det får motsatt effekt. Till och med de ivrigaste Muminförespråkarna kan börja tvivla när de ledande politikerna inte orkar argumentera för anläggningen på Skutberget.

Det finns andra moln på Muminhimlen. Varför klarade inte någon av kommunkoncernens 34 duktiga kommunikatörer av kommunikationen kring Mumin och Skutberget?

Varför togs pr-byrån Kreab, med tydliga kopplingar till Moderaterna, in utan konkurrensutsättning till en kostnad av 460 000 kronor? Varför vet inte kommunen vad de betalat Kreab för? Är det från Kreab politikerna fått rådet att springa och gömma sig?

Det håller inte. SVT:s Uppdrag granskning har börjat gräva i den skandalösa försäljningen av Stadshuset. Tänker Nisser och de andra i det blågröna styret vägra att vara med där också?

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.