• idag
  5 aug
  12°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  6 aug
  20°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  7 aug
  25°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  8 aug
  26°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  9 aug
  26°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm

Ge britterna mer tid

Ledare
PUBLICERAD:
Boris Johnson fick fira i tio minuter i parlamentet innan han gick på pumpen igen.
Foto: Jessica Taylor
Tiden håller på att rinna ut för Storbritanniens premiärminister Boris Johnsons plan att lämna EU i nästa vecka. Visserligen röstade parlamentet för första gången ja till ett utträdesavtal, men tio minuter senare gjorde en majoritet tummen ner för den orealistiska tidplanen. Det var ett klokt nej.

Boris Johnsons tuffa linje höll inte. Han har sagt att han hellre ligger död i ett dike än ber EU om att skjuta på utträdet. Han har lovat att ta landet ur EU 31 oktober och sedan vinna ett hastigt utlyst nyval.

Nu har han tvingats be EU om uppskov och något besked om nyval gav han heller inte efter att ha förlorat omröstningen i underhuset i tisdags kväll. Det var mest stora ord och inte trovärdiga hot från en ledare som tvingats inse att han inte alltid får som han vill.

Parlamentet hade extrainkallats i lördags och det var en ovanlig händelse. Senast det hände var under Falklandskriget 1982. Johnson led ett svidande nederlag och tvingades formellt skicka ett brev till Bryssel och be om förlängd tid för att få igenom utträdesavtalet.

Han gjorde det motvilligt, skrev inte under brevet utan skickade samtidigt ett personligt brev där han trotsig som ett litet barn bad EU:s ledare att strunta i regeringens formella begäran om mer tid.

Europeiska rådets ordförande Donald Tusk har dock meddelat att han uppmanar de 27 medlemsländernas regeringschefer att ge Storbritannien några månader till. EU har visat en ängels tålamod med britterna, som fortfarande har extremt svårt att hantera folkomröstningsbeslutet från midsommaren 2016.

Det var ändå en framgång att Johnson lyckades med det Theresa May misslyckades med tre gånger. Med 329 ja mot 299 nej godkände parlamentet till slut utträdesavtalet, bara för att tio minuter senare rösta nej till den extremt korta behandlingen av de lagförslag som måste genomföras när landet lämnar EU.

– Jag kände mig väldigt orolig tidigare i dag när min fru påminde mig om att vi spenderade längre tid på att välja soffa än vi har att debattera det här lagpaketet, sade Labourledamoten Karl Turner om tidsplanen under debatten.

Det är 110 sidor lagtext som Johnson ville klubba på tre dagar. Normalt skulle parlamentet behöva minst 21 dagar på sig och det är med stor sannolikhet EU beredda att ge dem. Allt för att undvika att Storbritannien kraschar ut ur unionen utan ett avtal nästa vecka.

En sådan krasch skulle få svåra och stora konsekvenser, vilket den brittiska regeringens eget värsta-tänkbara-scenario visar men som Johnson försökt dölja. Det skulle betyda risk för brist på färskvaror och viss medicin, orsaka panikinköp, allmän oro i landet och dygnslånga lastbilsköer i Dover.

Även ett ordnat utträde slår hårt mot brittisk ekonomi. Nästan hälften av landets export går till EU och ett tapp i BNP på tre till fem procent är att vänta redan året efter utträdet.

Det guld och de gröna skogar som Johnson lovade i folkomröstningskampanjen våren 2016 blir det inget av. Väljarna visste inte vad Brexit innebar när de röstade. De var vilseledda av en vulgär kampanj full av lögner.

Det borde ge dem en ny folkomröstning, men det kommer Boris Johnson aldrig att gå med på.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.