Hoppa till huvudinnehållet

Mäklare i Karlstad varnas

Publicerad:
En mäklare från Karlstad varnas av fastighetsmäklarinspektionen.
En mäklare från Karlstad varnas av fastighetsmäklarinspektionen. Foto: Henrik Montgomery/TT

Fastighetsmäklarinspektionen har beslutat att varna en fastighetsmäklare i Karlstad. Anledningen är att mäklaren valt att återanvända visningsbilder när fastigheten skulle säljas på nytt.

Föräldrarna till anmälaren sålde en fastighet 2016. När fastigheten skulle säljas på nytt 2019 och marknadsfördes inför en försäljning upptäckte anmälaren att det var samma bilder som hade använts 2016. Av de totalt 58 fotona som hade använts vid visningen var 46 stycken fotade i anmälarens familjehem från 2016. Hon kontaktade då mäklaren som hänvisade till upphovsrätten av fotona.

Mäklaren och anmälaren enades om att bilderna från trädgården fick vara kvar i annonsen. Men en dryg vecka senare besökte anmälaren en annan annonsplats för bostäder och då var samtliga foton tillbaka.

Fastighetsmäklarinspektionen menar att mäklaren hade rätt att använda bilderna – med de tidigare uppdragsgivarnas samtycke. Något han inte gjorde. Därför har mäklaren handlat i strid med god fastighetsmäklarsed.

Förseelsen ger mäklaren en varning.

Artikeltaggar

MäklareNyheter

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.