Hoppa till huvudinnehållet

Naturskola firade 30 år med nystart

Publicerad:
Foto: Daniela Melin Segerpalm

Naturskolan firade 30 år med avtäckningen av en ny stationär utemiljö vid Skutbergsgården.

Samtidigt är satsningen en del i kommunens vilja att förstärka riktingen för friluftsområdet.

– Det pedagogiska Skutberget, säger kommunalrådet Niklas Wikström (L).

Till jubel och såpbubblor avtäcktes under fredagsförmiddagen Naturskolans nya fasadskylt vid Skutbergsgården. Att få tillgång till både förråd och en utemiljö är helt klart ett uppsving för verksamheten, berättar Naturskolans utomhuspedagog Ulrika Lindnäs.

– Nu kan vi utveckla vår undervisning och använda mer material. Samtidigt som vi får en mer fast plats att ta emot barn och elever på.

På plats fanns barn och elever från Skåre herrgårds förskola och årskurs ett från Råtorpsskolan för att delta i studiecirklar med fokus på att använda alla sinnen vid inlärning. Samtidigt tillagade Hultsbergsskolans årskurs åtta en vegetarisk lunch över öppen eld där man tagit vara på grönsaker med kort datum.

Elever från Råtorpsskolans årskurs ett gratulerade Naturskolan med egenhändigt gjorda kort.
Elever från Råtorpsskolans årskurs ett gratulerade Naturskolan med egenhändigt gjorda kort. Foto: Daniela Melin Segerpalm

Kunskap, hälsa och miljö – allt hör ihop och det är precis vad Naturskolan handlar om, menar Ulrika Lindnäs som betonar att deras verksamhet blivit mycket mer ämnesövergripande sedan starten.

– Vår relation till skogen är inte lika naturligt som den var förr. Men ska vi värna om miljön och en hållbar framtid måste vi skapa relationer till naturen, ge barnen förståelse för den.

För barn och unga

I skenet av den minst sagt kokande Mumindiskussionen anser Niklas Wikström att satsningen på Naturskolan också är ett svar på debatten kring vad det ska bli av Skutberget. Mumin, menar han, är endast en parallell process.

– Det finns en kommersiell del med First camp och sagoparken. Sen finns den delen av Skutberget som alltid varit med friluftsliv, motionsspår och badstrand. Och det ska finnas kvar och göras ännu bättre. Men sen ser jag det här som det pedagogiska Skutberget, där huvudfokus är barn och unga, säger han och målar upp en bild av Skutberget som ett potentiellt utomhusklassrum med olika "utbildningshubbar".

– Under många år satsade man inte på Skutberget men det gör vi nu. Per automatik blir det också att man skapar miljöer som på kvällar, helger och lov kan användas av andra föreningar. Till exempel naturskola för nyanlända.

Är satsningen på något vis ett sätt att möta den kritiken som Muminetableringen har fått?

– Jo, det kan det väl vara men som jag ser det ingår det mer i Vision Skutberget.

I samband med 30-årsfirandet invigdes Naturskolans nya utemiljö vid Skutbergsgården.

Elever från Råtorpsskolans årskurs ett gratulerade Naturskolan med egenhändigt gjorda kort.

Artikeltaggar

Niklas WikströmNyheterSkutberget

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.