Hoppa till huvudinnehållet

Uppdrag Granskning granskar stadshusaffären

Publicerad:
SVT:s Uppdrag Granskning sätter fokus på Karlstad. Affärerna kring gamla Stadshuset granskas just nu av programmets reportrar.
SVT:s Uppdrag Granskning sätter fokus på Karlstad. Affärerna kring gamla Stadshuset granskas just nu av programmets reportrar. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Debatten var het när Karlstads kommun sålde gamla stadshuset för fyra år sedan. IT-företaget Zynapps konkurs har återigen hällt bränsle på brasan.

Så pass att Uppdrag Granskning nu tittar närmare på turerna.

SVT:s journalistiska flaggskepp har under åren fått mången makthavare att darra, inte minst när Janne Josefsson hållit i mikrofonen. Denne lämnade ganska nyligen programmet, men Karlstads politiker och övriga inblandade i den kontroversiella affären lär få bekänna färg.

Turerna kring gamla stadshuset har gott om saftiga ingredienser: en försäljning av en centralt belägen profilbyggnad till vad som kan misstänkas vara underpris, en företagare med hög svansföring som går ut och pratar om att "vi ska bli nya Facebook", ett företag som därefter inte gör särskilt mycket väsen av sig. Och som till slut begärs i konkurs.

Uppdrag Gransknings reporter Henrik Bergsten utvecklar:

– Det här är ett ärende som vi fått in många tips om under åren, främst då när köpet var aktuellt förstås men även efteråt. Nu när IT-företaget som flyttade in i stadshuset gick i konkurs blev det förstås aktualiserat på nytt.

Är det något särskilt som gör stadshusaffären är intressant?

– Det är alltid intressant med kommunala affärer som kan ifrågasättas av olika anledningar. Det väcker stort engagemang hos många människor, så har det ju absolut varit i det här fallet.

Ett antal intervjuer har redan hållits och fler ska bli av. Om och i så fall när det blir tal om sändning är dock oklart:

– Det uttalar vi oss aldrig om i ett tidigt skede. Men det blir i alla fall inte under hösten, där är programmet spikat och bara ett fåtal program återstår. Alla inblandade ska i alla fall få besked i god tid innan sändning, om och när det i så fall blir av.

De senaste åren har ju Muminplanerna kanske varit än mer omdebatterade här i Karlstad, är det något som ni planerar att titta närmare på?

– Ja, jag vet att vi fått in många tips om det, men jag kan inte säga om det kommer att leda till någon granskning.

Artikeltaggar

KarlstadNyheter

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.