Hoppa till huvudinnehållet

Kulturchefen: "Vi får tumma på kvalitén och servicen"

Publicerad:
"Vi får försöka jobba så effektivt som möjligt med det lilla vi har", säger Maria Lobell om framtiden på Kristinehamns konstmuseum.
"Vi får försöka jobba så effektivt som möjligt med det lilla vi har", säger Maria Lobell om framtiden på Kristinehamns konstmuseum. Foto: HP Skoglund

Museichefen är uppsagd, restaurangen ur drift och utställningsplanerna med publikmagneten Karin Broos fick skrotas.

För kulturchefen Maria Lobell och hennes medarbetare väntar nu ett hårt arbete för att återupprätta Kristinehamns konstmuseums rykte.

– Som sommaren blev har vi inte landat på bästa sätt, det ska jag villigt erkänna, säger hon.

En enorm mängd glitter har fått slipas bort från golven inne på Kristinehamns konstmuseum. Glittret användes till sommarens utställning med Annika von Hausswolff och Cajsa von Zeipel och visade sig vara betydligt svårare att bli av med än man först trott. Nu börjar det bli bråttom, till helgen öppnar utställningen "Sven Frödin och den visuella musiken", som har fått ersätta den planerade Broos-utställningen till följd av uppsägningen av museichefen Andreas Brändström.

– Det hymlar vi inte med. Vi var tvungna att hitta ett alternativ, säger Kristinehamns kommuns kulturchef Maria Lobell.

Det är hon som basar över den omorganisering som Andreas Brändström beskrivit som "början på slutet för museet". Till sin hjälp har Maria Lobell en utställningsgrupp som leds av intendenterna Michael Walter och Lena Örtlund.

– Vi ligger i bakvattnet än så länge, allt är i sin linda. Det är naturligtvis svårt när vi är en tjänst mindre så det kommer ta ett tag innan vi får det att fungera på ett smidigt sätt för alla, säger Maria Lobell.

"Det är naturligtvis svårt när vi är en tjänst mindre så det kommer ta ett tag innan vi får det att fungera på ett smidigt sätt för alla, säger Maria Lobell. Här tillsammans med intendenterna Lena Örtlund och Michael Walter samt Bertil Bengtsson som kurerat höstens utställning "Sven Frödin och den visuella musiken".
"Det är naturligtvis svårt när vi är en tjänst mindre så det kommer ta ett tag innan vi får det att fungera på ett smidigt sätt för alla, säger Maria Lobell. Här tillsammans med intendenterna Lena Örtlund och Michael Walter samt Bertil Bengtsson som kurerat höstens utställning "Sven Frödin och den visuella musiken". Foto: HP Skoglund

Hur mycket har sommarens infekterade debatt skadat Kristinehamns konstmuseums anseende?

– Det är jättesvårt att säga, det kan jag inte bedöma i dag. Det var starka röster som hördes i debatten och allt blev väldigt polariserat, vilket ingen av oss önskade. Men nu blev det som det blev och då får vi försöka hantera det. Utgångspunkten var att det behövde sparas pengar, vi är inte den enda kommunen som måste göra stora förändringar. På något sätt leder det till att vi får tumma på kvalitén och servicen, det är vad som händer när man sparar kraftigt.

Att tumma på kvalitén låter inte bra?

– Det låter inte bra, precis. Vi får försöka jobba så effektivt som möjligt med det lilla vi har. Vi måste verkligen använda våra interna resurser på allra bästa sätt och det var därför vi skapade den här organisationen, för att samutnyttja. Min förhoppning är att det stora och pågående interna arbetet inte ska märkas utåt, på våra utställningar.

Krögarparet Ulrika Ternemar och Johan Johansson stängde nyligen Panncentralen restaurang & café vid Kristinehamns konstmuseum. "Vi söker en entreprenör som kan starta en ny restaurangverksamhet från grunden. Och det finns intressenter", säger Maria Lobell.
Krögarparet Ulrika Ternemar och Johan Johansson stängde nyligen Panncentralen restaurang & café vid Kristinehamns konstmuseum. "Vi söker en entreprenör som kan starta en ny restaurangverksamhet från grunden. Och det finns intressenter", säger Maria Lobell. Foto: HP Skoglund

Andreas Brändström sa i en intervju med VF att du "inte har någon kunskap om konst". Hur kändes det?

– Just den åsikten, där var vi ganska överens. Om konst kan jag väldigt lite men jag har en personalgrupp med intendenter som är välmeriterade och välutbildade. När det kommer till ledarskap ser vi olika på verksamheten jag och Andreas. Och att leda en verksamhet, det kan jag.

Maria Lobell har ändå en åsikt kring Andreas Brändströms uttalande.

– Säger man att man pratar för museets bästa så kanske inte det där var rätt väg att gå. Vi har haft forum där vi kunnat lyfta saker internt. Men nu var det ett val han gjorde och det får stå för honom. Man har sin fulla rätt att uttrycka sina åsikter när man tycker att något är fel och galet.

Sven Frödin-utställningen pågår till och med den 9 februari. I vår tar Kristinehamns konstmuseum in Carl Johan De Geer-utställningen "Släkten och slavarna" som tidigare i år visats på Norrköpings konstmuseum.

Artikeltaggar

Andreas BrändströmKarin BroosKristinehamnKristinehamns kommunKristinehamns konstmuseumLena ÖrtlundMaria LobellMichael WalterNöje/KulturSven Frödin

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.