Hoppa till huvudinnehållet

”Masken” om kontraktet, NHL-drömmen och arbetsbördan

Publicerad:
Reporter Johan Hedlund
Johan Hedlund
johan.hedlund@vf.se
Maciej Szwoch fortsätter som målvaktstränare, bland annat, i Färjestad i ytterligare tre år.
Maciej Szwoch fortsätter som målvaktstränare, bland annat, i Färjestad i ytterligare tre år. Foto: Peter Bäcker

Han vågar inte räkna antalet arbetstimmar per vecka.

Trots det tvekade inte Maciej ”Masken” Szwoch, 34, att skriva ett nytt långtidskontrakt med Färjestad.

– Allt vi ville som familj och allt jag ville var att stanna kvar. Vi trivs så jäkla bra. Karlstad är hemma, säger målvaktstränaren.

Läs också

I slutet av juli skrev huvudtränaren Johan Pennerborn och general manager Peter Jakobsson nya långtidskontrakt med Färjestad. Nu har även Maciej Szwoch gjort detsamma.

Målvaktstränaren förlänger med tre år och kommer därmed att stanna i klubben minst till och med säsongen 2022-2023 om inget oförutsett inträffar.

– Det är ett privilegium att få jobba i den här föreningen, det är inget man ska ta för givet. Det är med stor ödmjukhet och glädje som jag antar nästa utmaning, säger Szwoch när VF-sporten träffar honom efter onsdagens träning.

Diskussionerna har pågått ett tag.

– Som med alla förhandlingar tar det lite tid. Jag hade gärna varit med när Pennerborn och Jakobssons nya avtal presenterades, men fotfolket får vänta lite, säger ”Masken” och skrattar.

Älskar sitt jobb

Vad är det då som får 34-åringen att älska sitt jobb?

Exemplen är många, visar det sig.

– Kraven är väldigt stora på oss och jag älskar att jobba i en sån miljö. Och jag tycker att vi får förutsättningar att växa som klubb och även som ledarstab, då är det inte så mycket att fundera på.

Skönt att skriva ett långt kontrakt?

– Ja, så är det ju. Men det ska man se som ett jäkla ansvar också. Bara för att du har en viss längd på ett avtal så innebär det inte att du slår dig till ro. Det är ett förtroende från organisationens sida och då känner jag ett ansvar att fortsätta driva och göra saker och ting bättre. Vi gör ju otroligt mycket saker på insidan som vi egentligen kanske skulle vilja berätta om men inte alltid kan. Och det kostar timmar. De som ser det är de där hemma...

Hur många timmar arbetar du en normal vecka?

– Åh herregud. Jag vill inte ens räkna. Men det är många. Att rodda kring videoanalyssystemet vi har är nästan bara det en heltid. Det är nya intryck, man ska lära sig saker. Jag har fått lära mig script, dataspråk. Vad har det med en målvaktstränare att göra? Det kostar tid och slutprodukten är det ingen som ser, men arbetet bakom är otroligt stort.

Men du tycker om det?

– Jag är ju skadad på det viset. Jag tycker det är kul, intressant och jag är otroligt glad över att vi får möjligheten att få de här verktygen så att vi kan utveckla de här sakerna. Då kan vi skapa unika saker som inte finns på andra platser, det ska vi värna om.

Trivs med adepterna

Maciej Szwochs huvuduppdrag är som målvaktstränare men lika mycket tid ägnar han åt analys av video och statistik.

– När jag kliver ut på isen är jag inget annat än ett stöd för våra keeprar, så måste det vara. Vi har en verksamhet som måste funka och det innebär att man gör saker som man kanske inte alltid tycker är så roliga men gör det för att helheten ska fungera. Men jag har alltid sagt och kommer alltid säga att mitt primära fokus är keeprarna, det är de jag bryr mig mest om och då ska de ha mest tid. Då gäller det att pussla runt det och jag tycker att vi har hittat en ganska bra väg att gå.

Szwoch trivs ypperligt med sina adepter Markus Svensson, 35, och Arvid Holm, 20.

En rutinerad herre och ett stort framtidsnamn.

– Det är förbannat roligt. Arvid är speciell på ett bra vis. Han är otroligt mogen och klar i tanken och har en stor integritet och det respekterar jag. Att kunna vara så öppen och ärlig från början som han har varit är speciellt för att vara en så ung kille. Han har tagit jättekliv redan. Vi behöver ta några fler kliv, men rör sig definitivt åt rätt håll och det är jättekul.

– Markus trendar åt rätt håll, han gjorde sin bästa matchen den här säsongen i går mot München. Vi har gjort vissa anpassningar i spelet och han har fått ha jättestort tålamod. Men vi har talat om att lita på varandra och processen och jag tyckte att vi fick betalt för det i går. Det syntes på träningen i dag att polletten har trillat ner. Det är en högkvalitativ målvakt som är sugen på att lära sig mer och bli bättre varje dag.

Maciej Szwoch är av samma skrot och korn som sina målvakter.

Och nu kommer han alltså att få fortsätta att utveckla en av de absolut viktigaste beståndsdelarna i Färjestads spel flera år framöver.

Du har inte skrivit inte in några klausuler för NHL eller KHL i kontraktet?

– Nej, inte vad jag vet.

Om det skulle komma ett jobberbjudande därifrån?

– Den dagen, den sorgen. Skulle ett NHL-lag komma om två år och säga att de vill att jag blir den första svenska målvaktstränaren i NHL så skulle nog inte Färjestad stå i vägen. Men jag kan liksom inte räkna med det, så varför skulle jag skriva in en sån klausul i så fall? Jag är här och nu och det är här jag vill vara så det finns ingen anledning.

Men det finns en dröm om NHL?

– Det finns det absolut, men jag tror att alla har drömmar om någonting. Sen vart det bär får vi väl se, säger Maciej Szwoch.

Artikeltaggar

Arvid HolmFärjestad BK HerrIshockeyJohan PennerbornMaciej SzwochMarkus SvenssonPeter Jakobsson

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.