• måndag
  25 maj
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  25 maj
  17°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  26 maj
  17°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  27 maj
  17°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  28 maj
  17°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm

Huvudlöst firande under antiken

Krönikor
PUBLICERAD:
Det var allt tur att Skolverket backade från idén att slopa antiken i högstadiets historieundervisning. För alla förtjänar att få veta att det absolut inte var bättre förr.

Jag tänker förstås på den romerska skördefesten ”Oktoberhästen” (october equus) som firades 15 oktober. I centrum för denna fest stod en tävling på kapplöpningsbanan Trigarum där segrande häst belönades med – döden.

Vinnarhästen offrades nämligen på ett altare vid Via Appia till guden Mars ära. Han var från början en natur- och skördegud innan han lånade de våldsamma dragen från grekernas Ares och blev krigsgud på heltid.

Men visst fanns våldsamma drag även i Oktoberhästenfesten, förutom hästoffret. För det avhuggna hästhuvudet kläddes med en segrarkrans av bröd och så fick gäng från Roms två äldsta stadsdelar slåss om huvudet eftersom det sågs som en lyckoamulett.

Lycklig blev däremot inte Hollywoodproducenten Jack Woltz i Mario Puzos bok och Francis Ford Coppolas film ”Gudfadern”. Som ni kanske minns vaknar han med det avhuggna huvudet från sin prisvinnande kapplöpningshingst Khartoum bland blodiga lakan. Detta efter att ha nekat Don Corleones gudson Johnny Fontane en filmroll.

Vad lär vi då av detta? Ja vi kan i alla fall dra slutsatsen att varken Mars eller maffian hade alla hästar i hagen och att allt definitivt inte var bättre förr.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.