Hoppa till huvudinnehållet

Ambulansen åkte hem - man tog sitt liv

Publicerad:
Enligt Expressens uppgifter ska ambulanspersonalen ha kallat in läkare och polis och därefter lämnat platsen. Därefter tog mannen sitt liv. Nu har saken hamnat på åklagarens bord. (Bilden har inget konkret med händelsen att göra).
Enligt Expressens uppgifter ska ambulanspersonalen ha kallat in läkare och polis och därefter lämnat platsen. Därefter tog mannen sitt liv. Nu har saken hamnat på åklagarens bord. (Bilden har inget konkret med händelsen att göra). Foto: Peter Bäcker

Ambulans larmades till en värmländsk man som befarades vara självmordsbenägen. Personalen kallade på polis och läkare och vände därefter tillbaka – varpå mannen tog sitt liv. Det rapporterar Expressen.

Nu utreds ärendet av Åklagarkammaren i Örebro.

Enligt Expressen, som pratat med anhöriga till mannen, ska det hela ha hänt i början av förra veckan på en ort i Värmland.

Ambulanspersonalen anlände till den upprörde mannen, och tillkallade förstärkning i form av en läkare som kunde göra en bedömning enligt Lagen om psykiatrisk tvångsvård. Dessutom larmades även efter polis, då mannen enligt Expressen uppträtt aggressivt.

Efter det ska dock ambulanspersonalen ha lämnat mannen i sin bostad och åkt därifrån, innan läkare eller polis anlänt. När polisen strax efteråt anlände hade mannen redan tagit sitt liv.

Enligt Expressens uppgifter hade ambulansen heller inte kallats iväg på något annat uppdrag.

Det hela ledde till att Polismyndigheten lämnade in en anmälan till Åklagarkammaren i Örebro (som utreder misstänkta brott i vården) mot ambulanspersonalen. Rubriceringen skulle i så fall bli vållande till annans död.

Chefsåklagare Sarah Hajsland Hansen bekräftade för Expressen att ärendet kommit in och kommer att lottas ut på åklagare under tisdagen. VF har sökt henne för kommentar men än så länge förgäves.

Verksamhetschefen för ambulansen inom Region Värmland, Christer Lagerberg, säger till VF att det hela är beklagligt:

– Om något har gått fel är det bara att beklaga. Vi har inlett en intern utredning och tagit hand om personalen så att de mår bra.

Är de fortfarande i aktiv tjänst?

– Vi har tagit hand om dem, det är vad jag kan säga.

Vilka riktlinjer har Region Värmland generellt sett vid den här typen av händelser? Ska personal stanna tills förstärkning anländer?

– Det kommenterar jag inte i nuläget. Utredningarna får ha sin gilla gång, vi vill ha klarhet i exakt vad som inträffat.

Artikeltaggar

Brott & blåljusExpressenRegion VärmlandVärmlands län

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.