Mer samstämmig högerkör

Ledare
PUBLICERAD:
Ebba Busch Thor (KD), Jonas Sjöstedt (V), Jimmie Åkesson (SD) och Ulf Kristersson (M) under söndagens partiledardebatt i SVT:s Agenda.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
130 000 människor har redan flytt för sina liv i norra Syrien, bortjagade av Turkiets invasionsstyrkor. FN:s samordningsorgan för nödhjälp OCHA varnar för att antalet flyktingar kan stiga till 400 000. Men högerpartierna i SVT:s partiledardebatten bryr sig inte om kriget och verkligheten.

Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna vill stänga gränsen och ha noll asylinvandring. KD:s Ebba Busch Thor vill minska med 70 procent och Ulf Kristersson (M) hävdar att dagens asylinvandring inte är hållbar. För vem? Åtminstone inte för de kurder som nu tvingas lämna sina hem för en osäker framtid.

Statsminister Stefan Löfven säger att det är helt nödvändigt att ta emot färre än i dag och att EU måste enas om en gemensam asylpolitik. Den är mycket avlägsen för att inte säga omöjlig att få till.

Centerledaren Annie Lööf säger det enda rätta. Det handlar inte om en auktion. Folk flyr från krig och förtryck och måste få komma hit. Hon påpekar också att 70 procent av de som ansökt om uppehållstillstånd får avslag och ska lämna landet.

I år räknar Migrationsverket med att 24 000 flyktingar och anhöriga får uppehållstillstånd och antalet kommer att sjunka de kommande åren. Det kan Sverige klara och det är bara att hoppas att den migrationspolitiska kommittén kommer fram till en lagstiftning som respekterar asylrätten, men som också garanterar ordning och reda i en reglerad invandring.

De tre konservativa partierna låter allt mer som en samstämmig kör i olika sakfrågor. Dissonanserna blir allt färre. Det är Moderaterna och Kristdemokraterna som rört sig närmare Sverigedemokraterna. Inte undra på att Jimmie Åkesson är nöjd.

Det handlar mest om populistisk signalpolitik. De föreslår hårdare straff och indragna straffrabatter för unga kriminella, trots att de rimligen vet att långa fängelsestraff inte löser de långsiktiga problemen. Se bara på USA som har över två miljoner inlåsta fångar, och där de långa straffen leder till fler brott, inte färre.

Ännu värre är det med klimatpolitiken. Alla vet att lägre priser på bensin och diesel innebär mer bilåkande och större utsläpp av växthusgaser. Ändå föreslår de tre partierna sänkt bensinskatt i ett försök att locka glesbygdsväljare.

Om klimatmålen ska nås är en grön skatteväxling som gör det dyrare att smutsa ner nödvändig. De på landsbygden som är helt beroende av bilen måste kompenseras på annat sätt.

De tre partierna har en annan dröm gemensam och det är en satsning på kärnkraften. Den delar de med Liberalerna och Nyamko Sabuni, som för övrigt helt kom bort i partiledardebatten. Ulf Kristersson kallar det ett historiskt misstag att avveckla kärnkraften, men har inte förstått att den är hopplöst olönsam.

Hans parti var dessutom med i energiuppgörelsen, som inte innebar ett förbud mot ny kärnkraft utan bara att den inte ska subventioneras av staten. Men tanke på att vindkraft i dag kostar hälften så mycket som ny kärnkraft vill företagen inte längre satsa på att klyva atomkärnor. Marknaden har redan valt bort kärnkraften och det borde högerpartierna också göra.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.