Lita inte på dessa män

Ledare
PUBLICERAD:
Presidenterna Donald Trump och Recep Tayyip Erdogan gör världen farligare för alla.
Foto: Susan Walsh
Den totalt omdömeslöse Donald Trump slår ständigt nya bottenrekord. Nu låter han turkiske tyrannen Recep Tayyip Erdogan bomba kurderna i nordöstra Syrien. Trumps stora svek mot kurderna riskerar att förvärra läget i Mellanöstern och visar att USA inte går att lita på över huvud taget.

Fram till i helgen har USA:s militär stöttat den allians och SDF-milis som bröt nacken av terrorväldet IS i norra Syrien. Där spelade den kurdiska gerillan YPG en uppoffrande och avgörande roll. De förlorade 11 000 soldater i kriget mot IS, men det har inget värde för Donald Trump.

Han försvarar USA:s tillbakadragande av soldater i Syrien, och säger att kurderna inte hjälpte USA under andra världskriget.

– De hjälpte inte oss i Normandie som ett exempel, säger Trump.

Hur dum och skamlös får en president i USA vara? Han har hittills kommit undan med hur idiotiska uttalanden som helst, men hotet om riksrätt börjar bränna under hans fötter. Flera tunga republikaner tar också kraftigt avstånd från hans agerande i den blodiga konflikten i Syrien, där världens ondska och tyranniska ledare finns i koncentrat.

USA har alltid agerat i eget intresse över hela världen. De har avsatt demokratiska ledare och ersatt dem med diktatorer. De har startat krig för att komma åt olja. Trump sätter också USA först, men hans utrikespolitik är oberäknelig och lynnig. Han gullar med diktatorer och överger tidigare bundsförvanter. Som nu kurderna i Syrien.

Trump twittrar att ”vi måste ta oss ur alla dessa löjliga och ändlösa krig och ta hem våra soldater. Turkiet, Europa, Syrien, Iran, Irak, Ryssland och kurderna får lösa problemen”. Men när han ger Turkiets allt mer diktatoriske ledare Erdogan fritt fram att agera i Syrien knivhugger han inte bara kurderna i ryggen utan öppnar också för ännu större problem i regionen.

Redan efter några dagars markstrider, artilleribeskjutning och flygbombningar flyr tusentals människor. I regionen har SDF-milisen haft ansvar för 10 000 fångna IS-krigare. Nu prioriterar de att möta invasionen och risken för att IS-krigarna rymmer är överhängande. De kan i så fall snart ställa till nya terrordåd i Europa eller USA.

Erdogan är inte heller att lita på. Han spelar precis som Trump under täcket med den som kan stärka hans makt. Vilken annan Natomedlem skulle till exempel förhandla med Ryssland om köp av luftvärnsförsvar?

Omvärlden borde införa hårda sanktioner efter Turkiets invasion, men EU klarar bara av ett muntligt fördömande, en uppmaning om att avbryta anfallen och en varning för att det kan leda till mer mänskligt lidande, ökad instabilitet och skapa ny grogrund för terrorsekten IS.

Något vapenembargo lär det inte bli, knappast heller några indragna EU-medel. Erdogan hotar i stället med att öppna gränsen mot Europa om han inte får mer pengar för de 3,6 miljoner flyktingar från Syrien som EU redan betalat dyrt för att de ska stanna i Turkiet.

Erdogan kallar angreppet ”Operation fredens källa”, men någon fred lär invasionen inte åstadkomma utan bara mer av krigets mörka och brutala död.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.