Hoppa till huvudinnehållet

Högtidlig höstsalong på Värmlands museum

Publicerad:
Konstnärsparet Håkan Blomqvist (bilden) och Karin Westman, som sedan 1980-talet har sina ateljéer i Högboda, medverkar med två verk i jubileumsutställningen.
Konstnärsparet Håkan Blomqvist (bilden) och Karin Westman, som sedan 1980-talet har sina ateljéer i Högboda, medverkar med två verk i jubileumsutställningen. Foto: Peter Bäcker

För hundra år sedan bjöd elva Värmlandskonstnärer - alla män - in till den allra första höstsalongen i Karlstad. Den svindlande dagshyran på tio kronor av Rådhussalen gjorde det till en oundviklig förlustaffär och det kom att dröja tre år till nästa salong.

Den kärva starten till trots - traditionen var snart ett faktum. På lördag öppnar en stor jubileumsutställning på Värmlands museum.

Att det är en speciell höstsalong den förre landshövdingen Ingemar Eliasson inviger på Värmlands museum på lördag manifesteras på olika sätt. Ett par av Värmlands konstnärsförbunds mest namnkunniga medlemmar deltar för första gången på flera år, bland dessa Lars Lerin och Karin Broos. Gerd Göran, själv hundraårsjubilar i år, medverkar som hedersgäst och samtliga konstnärer i förbundet har bjudits in att medverka.

Vanligtvis föregås höstsalongen - som sedan 1936 arrangeras i Värmlands konstförenings regi - av ett juryarbete, men ett jubileumsår som detta släpper man alltså på spärrarna.

Konstnären Johan Magnusson är dubbelt inblandad i årets höstsalong. Han både medverkar och ansvarar för hängningen.
Konstnären Johan Magnusson är dubbelt inblandad i årets höstsalong. Han både medverkar och ansvarar för hängningen. Foto: Peter Bäcker

147 konstnärer

Två tredjedelar nappade på inbjudan och därmed visar 147 konstnärer (Gerd Göran inräknad) sammanlagt 228 verk i den hall där designern Bea Szenfelds sommarutställning nyligen plockats ner. Förhoppningen var annars att höstsalongen skulle visas i Cyrillushuset när den nu efter några år på Rackstadmuseet och Kristinehamns konstmuseum är tillbaka i Karlstad.

– Men museet tyckte det var för arbetsamt att ta ner den nya konstbasutställningen, och det kan man ju förstå, säger Värmlands konstförenings ordförande Stefan Norén.

Som gläds åt de många skulpturerna bland verken i årets utställning.

– 47 stycken, noga räknat. Värmland har många bra skulptörer!

Fredssymbol

Två av dessa verk står Högbodaparet Håkan Blomqvist och Karin Westman för. Det ena består av 205 glasblommor hängda i järntråd där summan symboliserar antalet år det varit fred i Sverige.

– Vi sätter dit en ny blomma för varje år vi är förskonade från krig, säger Håkan Blomqvist.

Konstnären Karin Blomqvist vid installationen "Moder jord - lever vidare ...?".
Konstnären Karin Blomqvist vid installationen "Moder jord - lever vidare ...?". Foto: Peter Bäcker

Värmlands museums vikarierande intendent Johan Magnusson, själv medverkande konstnär, ansvarar för utformningen av höstsalongen. Kraftfulla och mindre detaljrika målningar som de av oljekonstnärerna Thomas Christenson och Per Adde har placerats högt upp på väggarna. Lars Lerins två små "kossmålningar" sällskapar längs den ena långväggen med Maria Melins jordglobsinstallation "Lonely planet".

På motsatt vägg hänger bland annat Marie Malmborgs målning "Green room" där hennes karaktäristiska kvinnofigurer ersatts av småfåglar.

– Ja, det är en ofantlig mängd verk, konstaterar Johan Magnusson och tillägger:

– Detta känns som en manifestation av de många uttryck som finns inom Värmlands konstnärsförbund.

Stefan Norén instämmer.

– Det är precis vad man kan önska sig av en höstsalong.

Marie Malmborg deltar med verket "Green room".
Marie Malmborg deltar med verket "Green room". Foto: Peter Bäcker

Stipendiater

Nedervåningen i Cyrillushuset har delvis vikts åt årets stipendiater, däribland de två Thor Fagerkvist-stipendiaterna Helena Bengtsson och Morgan Stenman. I korridoren och i det innersta av rummen på nedervåningen visas även - för första gången - samtliga original av de självporträtt som medlemmar ur Värmlands konstnärsförbund gjort till höstsalongen genom åren. Det första gjorde Thor Fagerkvist 1941.

Lena Bonnevier i Värmlands konstförening framför några av självporträtten som visas i Cyrillushuset. "Vi tror på jättemycket publik i år", säger hon.
Lena Bonnevier i Värmlands konstförening framför några av självporträtten som visas i Cyrillushuset. "Vi tror på jättemycket publik i år", säger hon. Foto: Peter Bäcker

Artikeltaggar

Gerd GöranHöstsalongKarin BroosKarlstadLars LerinNöje/KulturVärmlands konstföreningVärmlands konstnärsförbundVärmlands museum

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.