Befria er från partibojorna

Insändare
PUBLICERAD:
Frågan om en Muminpark på Skutberget ligger sedan två och ett halvt år fortfarande som en blöt filt över vår stad. Nu verkar det som om vi snart har chansen att bli av med den och att luften ska bli klarare att andas.

Socialdemokraten Erik Forsberg uppgav förra veckan i denna tidning att så gott som alla hans partikamrater är negativa eller till och med upprörda över planerna på en Muminpark på Skutberget. Han skriver vidare att han ”personligen endast känner en (1) enda socialdemokrat som är positiv till planerna”.

Till detta vill jag tillägga att jag för min del faktiskt inte känner en endaste en i min vänkrets som backar upp kommunledningens intentioner vad gäller Skutberget. Och detta oavsett deras partipolitiska hemvist eller sympatier.

Naturligtvis vet jag att det här i stan finns några anhängare till Muminidén. Men jag är helt övertygad om att en bedövande stor majoritet är motståndare eller åtminstone skeptiska. Eller bara trötta på soppan.

Finns det kanhända en lösning på hela eländet? Den 19 december kommer det slutgiltiga politiska beslutet tas i kommunfullmäktige. De 61 ledamöterna ska då var och en få säga sin personliga mening – och sedan gå till omröstning. De och inga andra. Allvarligt talat vore det minst sagt konstigt om alla ledamöter i S, MP, M, L och KD då röstar för Mumin. Eller?

Om var och en av ledamöterna känner sig fria att rösta efter sin övertygelse kommer måhända Muminplanerna att stoppas. Kommer det att kunna bli så? Ja, varför inte. Det räcker till exempel med att Socialdemokraterna sätter sig upp mot planerna, och vi får siffrorna 33–28 mot Mumin. Eller att hälften av sossarna, de fyra miljöpartisterna och tre moderater opponerar. Och så vidare. Större under har skett.

Min vädjan och förhoppning till er alla 61 i fullmäktige är att ni i denna fråga befriar er från partibojorna. Muminfrågan passar alldeles utmärkt till att låta var och en rösta efter sin egen övertygelse. Att alltså vid omröstningen låta partipiskan så att säga vina underifrån, istället för ovanifrån.

Jag bara väntar på att några av er tämligen snart ska ta bladet från munnen. Då får vi en politisk lösning. Både demokratin och säkerligen även ert parti skulle tjäna på det. För vem vill sitta med Svarte Petter?

Kanske jag är naiv. Det blir möjligen ändå ett politiskt ja till Mumin. Men inte ens då vill jag tro att ljudet av fågelkvitter, vågskvalp och vindens sus i träden på väldigt länge, eller kanske någonsin, kommer att dränkas av Mumins högtalare därute på Skutberget.

För redan dagen efter omröstningen börjar årslånga och kostsamma juridiska processer. Den blöta filten kommer att ligga kvar. Den är jobbig för oss alla att ha fortsatt hängande över vår stad, mentalt sett. För att inte tala om vad den kostar i kronor och ören.

Så, fullmäktigeledamöter i Karlstad! Er chans till en politisk lösning har ni den 19 december. Tag den!

Janne Ekelöf

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.