Hoppa till huvudinnehållet

Räddningsaktion för rivningshotade Betelkyrkan

Publicerad:
Betelkyrkan hotas av rivning. Nu har en räddningsaktion dragit igång.
Betelkyrkan hotas av rivning. Nu har en räddningsaktion dragit igång. Foto: Håkan Strandman

Betelkyrkan i Sunne är speciell och värd att bevara, det anser såväl Värmlands Museums byggnadsantikvarie som flera ortsbor. Men trots det ska den rivas.

Nu har en räddningsaktion startats.

Intill Lerälven i centrala Sunne ligger den gamla frikyrkan från 1900-talets början, med sitt karaktäristiska torn och väl tilltagna välvda fönster. Ett spännande inslag i stadsbilden, konstaterar Per-Ola Åström, vikarierande byggnadsantikvarie på Värmlands Museum, som för några veckor sedan besökte kyrkan för att på uppdrag av kommunen skriva ett yttrande om byggnaden.

– Det är en fantastisk byggnad, med detaljer som gör den lite speciell. Inte minst spiran såklart, men även fönstren, entrépartiet och fasaden. Den har kvar mycket av sitt ursprungliga utseende, vilket är ganska sällsynt, säger han.

Enligt Per-Ola Åström har Betelkyrkan ett "synnerligen högt kulturhistoriskt värde" och byggnaden borde bevaras för framtiden, menar han.

– Byggnaden är i behov av renovering, men det skulle inte vara någon hopplös uppgift för en kommun. Det här är en byggnad som skulle kunna fungera som samlingslokal eller vid publika evenemang, säger han.

En del av vårt kulturarv

Men Sunne kommuns plan är att riva byggnaden och anlägga en park och en parkeringsplats på platsen. Något som fått flera Sunnebor att reagera. En av dem är Anna Samuelson, som i ett inlägg på Facebook frågade om man inte kunde göra någonting för att rädda byggnaden.

– Jag tycker att det är tråkigt att äldre hus som det här försvinner, för de är en del av vårt kulturarv som borde bevaras för framtida generationer. Och den här byggnadens estetiska utformning är unik. Jag förstår att det är enklare att riva, men jag tycker att kommunen borde ta ett varv till för att se om det finns några andra möjligheter, säger hon.

Betelkyrkan i Sunne har många spännande detaljer.
Betelkyrkan i Sunne har många spännande detaljer. Foto: Håkan Strandman

Anna Samuelsons Facebookinlägg lästes även av Peter Sörensen, politiker i Karlstad, tidigare Sunnebo och sedan många år engagerad i byggnadsvårdsfrågor.

Och vips hade han dragit igång en räddningsaktion för kyrkan.

– Jag har länge haft span på den där kyrkan och när jag såg att en massa människor reagerat på det där inlägget så blev jag så väldigt glad. Jag bestämde mig för att vi måste försöka dra ihop en förening för att rädda kyrkan, säger han.

Vi måste försöka

De intresserade ska träffas redan nu på söndag i Sunne för att se vad som kan göras.

– Vi måste i alla fall försöka. Det här är en synnerligen värdefull byggnad, ett av de sista minnena från en epok som är på väg att försvinna, och att bara riva den vore för tragiskt. Vi hoppas att politikerna i Sunne ska lyssna, säger Peter Sörensen.

Några möjligheter att nå framgång med räddningsaktionen finns dock inte, menar Gunilla Ingemyr (C), kommunalråd i Sunne.

– Nej, för alla beslut är redan fattade. Det är ju inte så att vi inte har tänkt igenom det här och vi har kommit fram till att det här är den vägen vi måste gå, säger hon.

Går inte att rädda

Gunilla Ingemyr håller med om att det är en spännande byggnad, men hon menar att den ändå inte går att rädda.

– Nej, den ligger på ett område som är utsatt för översvämningar och vi ser inte att det är en utväg att bevara byggnaden. Det är inget lätt beslut, men ibland måste politiker ta även svåra beslut. Jag vet också att entreprenören som ska riva kommer att använda delar av kyrkan, vilket jag tycker är positivt, säger hon.

Artikeltaggar

BetelGunilla IngemyrKyrkorNyheterPeter SörensenSunneVärmlands museum

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.