Jodå, vänstern kan vinna val

Ledare
PUBLICERAD:
Socialdemokraten Antonio Costa knyter näven i en segergest efter helgens val i Portugal.
Foto: Armando Franca
Det blåser en kall och hård högervind över Europa, men vänstern kan fortfarande vinna val. Det bevisade socialdemokraterna och premiärminister Antonio Costa i Portugal i helgen. De har i fyra år fört en expansiv och utjämnande politik. Svenska sossar har en del att lära där.

Vänstern tog över efter valet 2015. Portugiserna var trötta på den nyliberala dagordningen, den höga arbetslösheten och de ständiga besparingarna. Socialdemokraterna tog över med stöd av kommunister och miljöpartiet.

De investerade i klimatomställning och infrastruktur. De byggde järnvägar och sänkte samtidigt priserna på kollektivtrafiken. De höjde pensioner och minimilöner. Det betalades bland annat med höjda arvs- och förmögenhetsskatter.

Väljarna gillade uppenbarligen det som hände. I helgens val fick Socialdemokraterna 36,6 procent av rösterna. Det är bättre än förra gången och det är ovanligt för ett styrande regeringsparti att öka stödet. Socialdemokraterna hamnade nästan tio procentenheter före motståndarna i högerpartiet.

Portugal har i dag lägre arbetslöshet än Sverige och klarar också att betala av på statsskulden. Partiledaren och premiärministern Antonio Costa visar att socialdemokratin inte är uträknad. Om den för en socialdemokratisk politik vill säga.

Nu kan Costa fortsätta regera i minoritet. Partiet fick 106 av 230 platser i parlamentet och behöver fortsatt stöd från vänster. Det lär han få och Portugal kan fortsätta på den inslagna radikala vägen.

För första gången sedan landet återgick till demokrati 1974 tog sig ett högerextremt parti in i parlamentet. Men partiet Chega (”Det räcker”) fick bara en plats och Portugal går även här mot strömmen. Det finns inte utrymme för högernationalistiska partier i ledande ställning i landet på Iberiska halvön.

I Sverige fortsätter dock högernationalisterna att växa. I opinionsmätningarna är Sverigedemokraterna inte längre ett enfrågeparti. I SVT/Novus undersökning är SD topp tre i nio av väljarnas tio viktigaste politiska frågor.

När sossarna är bundna vid det alltför borgerliga januariavtalet passar populisten Jimmie Åkesson på att angripa regeringen från vänster. Nu vill SD behålla värnskatten och lovar betydligt mer pengar till välfärden än regeringen och deras samarbetspartier (fast de tar tillbaka pengarna på annat sätt).

De är skickliga på att spela på rätt strängar, och det är inte så svårt när media dagligen berättar om hur skolan, vården och omsorgen skriker efter mer resurser. Att SD nu sluter upp bakom regeringens förslag om att flytta mer statliga pengar från rika storstadsregioner till fattig glesbygd är också taktik.

De säger det de tror folk vill höra för tillfället, skriver finansutskottets ordförande Fredrik Olovsson (S) på DN Debatt i en replik till SD. Jovisst, de försöker dölja att de i grunden är ett borgerligt parti, som gärna skulle styra ihop med M och KD. Det skulle bli en giftig cocktail, precis som deras budgetförslag är.

Men problemet för sossarna är ju att många väljare inte vill ha växande klyftor och skattesänkningar för de allra rikaste. Just det som regeringen presenterat i sin senaste budget.

Stefan Löfven har försvarat januariavtalet med att alternativet med en M-KD-regering med stöd av SD hade varit mycket värre. Det är sant, men om regeringen fortsätter föra en alltför borgerlig politik de kommande åren blir det svårt att vinna nästa val.

Då kan kampen för att hålla SD borta från makten sluta med att de ändå får den.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.