Är förfallet en del av planen?

Insändare
PUBLICERAD:

Är förfallet vi alla ser ute på Skutberget en del av den politiska planen på en privatisering?

Häromdagen ägnade jag ett par timmar åt att hjälpa en hyresgäst i en av de k-märkta gamla stugorna ovanför badviken på Skutberget att bära undan träd och sly han röjt på sin egen och kommunens mark. Området mellan stugtomterna och stranden är kommunal mark och alltså en allmänt tillgänglig del av friluftsområdet. Här verkar inte ha röjts sly sedan First Camp år 2014 blev påkomna med att olovligen ha fällt 2500 kvm tallskog på kommunens mark. Inte heller sedan kommunen själva tog över skötseln igen när avtalet med First Camp gick ut i december 2016. Marken är i dag helt igenvuxen med 5-6 meter höga träd (ett träd växer cirka en meter per år).

På vägen dit passerar jag den vackra gamla stugan närmast badviken som en gång var hemvist för windsurfingklubben. Där sitter en kille och dricker öl och hans sovsäck och tillhörigheter ligger utrullade i solskenet. Sannolikt har han tillbringat natten i den gamla stugan som står olåst och utan hyresgäst sedan 7–8 år. Jag kan inte klandra honom. Stugan är helt underbar. Med en stor glasveranda och strålande sjöutsikt. Ändå låter kommunen den stå tom. Och långsamt förfalla.

Detsamma gäller ytterligare en av stugorna, den kanske största och finaste. Med både el och vatten. Den står, får jag berättat för mig, tom sedan över två år tillbaka. Personen som hyrde den är avliden och kontraktet uppsagt. De personliga tillhörigheterna står fortfarande kvar i stugan. Förfallet börjar synas. Flera spjälor på altanen har trillat loss. Trädgården är igenvuxen.

Ändå har massor av människor hört av sig och velat hyra stugorna av kommunen. Vi i partiet också. Men kommunen vägrar att hyra ut dem. De ska uppenbarligen få stå och förfalla. Den ena olåst. Vad är planen undrar man? Ingen verkar bry sig.

Den skötsel som de ansvariga talade så varmt om på senaste fullmäktige, ett möte där en majoritet röstade nej till Vänsterpartiets motion om att upprätta en skötselplan, lyser helt med frånvaro. Antingen ljög de, eller också visste de inte vad de pratade om. På Skutberget råder nära nog anarki vad gäller det kommunala ansvarstagandet. Ingen tycks ha en aning om vad som görs eller inte görs. Och ingen tycks, känns det som, bry sig.

Det är inte svårt att få känslan av att alltsammans är en del av ett diaboliskt planerat förfall av vårt friluftsområde, för att bereda väg för en politiskt orkestrerad privatisering och exploatering. Men, det vill jag inte tro. Men hur kan det få gå till på det här viset år efter år utan att någon bryr sig. Vad är det som pågår i Karlstad kommuns korridorer?

Peter Sörensen

Karlstadpartiet Livskvalitet

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.