• idag
  17 jan
  -8°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  18 jan
  -6°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  19 jan
  -4°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm

Sprid dina bästa matsvinns-knep

Debatt
PUBLICERAD:
Foto: Bertil Ericson / TT
Sedan 2015 har mängden insamlat matavfall i Värmland ökat med 18 procent. Det är bra att många lämnar sitt matavfall till insamling, men det finns ett stort problem med onödigt matsvinn.

I augusti släppte FN:s klimatpanel IPCC en rapport om jord- och skogsbrukets roll för klimatet. En slutsats är att en av de stora klimatbovarna är matsvinnet. Ungefär en tredjedel av all mat som produceras slängs. Om det globala matsvinnet var ett land skulle det vara världens tredje största utsläppare efter Kina och USA.

En av de vanligaste orsakerna till matsvinn är okunskap om datummärkning. En Sifoundersökning som Matsmart låtit göra visar att var femte svensk inte vet skillnaden mellan bäst före-dag och sista förbrukningsdag. Bäst före-datum är en garanti från producenten att varan håller exakt samma kvalité som vid tillverkningstillfället. Sista förbrukningsdag innebär att maten inte är säker att äta efter att datumet har passerats.

Förra året lämnade invånarna i Värmland in totalt 8 000 ton matavfall till insamling. Det är en ökning med 18 procent sedan 2015. Vi tror det går att få ner mängden mat som slängs och Matsmart arbetar ständigt för att öka kunskapen kring exempelvis datummärkning. Via bland annat sociala medier får vi dessutom många vardagstips på hur människor minskar sitt matsvinn. Här är våra fem bästa tips:

1. Lita på dina sinnen – titta, lukta och smaka innan du slänger. Gå inte enbart efter bäst före-datum.

2. Använd matresterna! Laga en omelett, paj, gratäng eller frys in resterna.

3. När du står i butiken kan du välja kortare bäst före-datum om du vet att varan ska ätas inom kort.

4. Förvara maten rätt – följ förpackningsanvisningarna så förlänger du hållbarheten.

5. Planera dina inköp – titta igenom vad som finns hemma så att du inte handlar dubbletter.

Matsmarts vision är en värld utan matsvinn. Vi tror att vi åstadkommer mest förändring tillsammans. Därför uppmanar vi nu invånarna i Värmland att dela med sig av sina bästa tips för ett minskat matsvinn till vänner, grannar och bekanta. Ju fler som blir bättre på detta, desto mindre matsvinn och desto mindre onödiga koldioxidutsläpp.

Karl Andersson

vd för Matsmart

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.