Bra att minska bidragsberoendet

Ledare
PUBLICERAD:
Några av kungens barnbarn ska inte längre vara kungliga högheter och tillhöra kungahuset, utan bara kungafamiljen. Det har kungen själv bestämt. Det låter som 1700-talet, men är faktiskt 2019.

Det är ändå en positiv nyhet, som betyder att den snabbt växande kungafamiljen inte kan räkna med att alltid leva på bidrag. Jo, kronprinsessan Victorias två barn förväntas i framtiden ta sig an uppdrag som statschefen ska ta och tillhör därför fortfarande Det kungl. huset.

Kungafamiljen har fördubblats sedan 2010, så det är klokt att Carl Philip och Madeleines barn Alexander, Gabriel, Leonore, Nicolas och Adrienne nu befrias från kungahuset och att dessa prinsar och prinsessor på sikt får försörja sig själva. Rimligen borde så småningom även Victorias barn Estelle och Oscar också fritt få välja vilket liv de vill leva.

Men att ersätta den ålderstigna monarkin verkar vara lättare sagt än gjort. I dessa sparsamhetens tider vore det dock bra att börja med att banta apanaget och kungahusets andra kostnader.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.