Om katastrofen kommer

Insändare
PUBLICERAD:
Foto: Martina Holmberg / TT
Hur har samhället tänkt att alla ska klara sju dygn om en katastrof inträffar?

Det är intressant detta med att världen förändrar sig. Mycket sker på ett bra sätt och en del får man lite mer funderingar om, såsom detta med att vi för ett tag sedan fick en broschyr om att man ska klara sitt hushåll i 72 timmar om något sker, och att det nu ska ändras till sju dygn. En viktig sak och som det i sig inte är något att säga om, men hur ska man göra och hur har samhället tänkt sig detta?

Allt fler banker stänger i dag ner sina kontor eller slutar med sin kontanthantering. Hur har samhället tänkt sig detta? Vi ska ha kontanter, men bankerna vill inte hantera kontanter? Kan man då kalla det för en bank? Staten borde kräva att man ska ha kontanthantering om man ska få kalla sig bank. Därmed inte sagt att man inte behöver ha hanteringen inne i själva banklokalen, men avtal med en samarbetspart kan man kräva utan att det ska kosta kunderna extra.

Sedan har vi detta med läkemedel. Läkemedel är en stor kostnad för landstinget så man får inte alla gånger den mängd som står på receptet, utan man får många gånger återkomma för att hämta resten. Andra läkemedel, såsom narkotikaklassade sådana, får man inte ha i volymerna alla gånger så man kan ha en reserv på sju dygn hemma. Då ska ju läkemedelsverket vara med och ändra sina instruktioner som skickas ut till läkarna så vi patienter får ha de reserverna som staten kräver. Sedan är det ju dessutom så att många läkemedel tar det slut på hos leverantörerna så man kan inte få dem. Då har ju inte dessa fullgjort sitt uppdrag mot patienterna och staten, och bör därför på något sätt straffas vid dessa tillfällen såsom ett vite eller liknande.

I sig är det bra att vi ska få klara oss själva i händelse av katastrofer eller annat och det är ju sagt upp till sju dygn. Vi får ju hoppas att det aldrig kommer att inträffa, men vi vet att förr eller senare sker något. Då måste samtliga vara förberedda. Jag är, är du? Värsta katastrofen, för många, kommer vara att strömmen är borta och man inte kan få sitt kaffe, jag klarar det så jag får det.

Skaffa dig kunskap och var med i någon form av träning vid dessa tillfällen så slipper du katastrofen. Kaffet är klart – välkommen om katastrofen kommer!

Mikael Ensson

Koppom

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.