Mumin fällde sossarna

Ledare
PUBLICERAD:
Här förlorade Socialdemokraterna i Karlstad valet. Linda Larsson (S) slöt okritiskt upp bakom Per-Samuel Nisser (M) och planerna på en Muminvärld på Skutberget.
Foto: Håkan Strandman
Socialdemokraterna gjorde överlag ett dåligt val 2018. Riktigt uruselt gick det i kommunvalet i Karlstad. Den interna valanalysen visar att det starka stödet till en Muminvärld på Skutberget var en bidragande faktor.

Det går till och med att sätta en exakt tidpunkt för när sossarna i Karlstad förlorade valet. Det var en förmiddag i slutet av april 2017 när kommunen i all hast kallade till en presskonferens i CCC för att entusiastiskt berätta att Karlstad kan få en Muminpark på Skutberget.

Jag var där och upplevde hallelujastämningen. Där stod kommunens högsta chefer, företrädare för den blågröna majoriteten tillsammans med oppositionsrådet Linda Larsson (S). Det lät som om en kommersiell upplevelsepark i den vackra miljön vid Vänerns strand skulle vara det största som hänt Karlstad sedan högskolan uppgraderades till universitet 1999.

Ett finskt bolag var villigt att investera 200 miljoner kronor i anläggningen, den första utanför Finland. Läget ansågs vara perfekt. Det bor sex miljoner människor inom tre timmars bilfärd från Skutberget. 400 000 besökare om året skulle kunna räknas in.

Hur miljömedvetet och klimatsmart låter det? Protesterna lät inte vänta på sig. Det fanns och finns ett stort motstånd mot att förvandla delar av friluftsområdet till en Muminvärld. Inte minst bland socialdemokrater.

Erik Forsberg är en av dem. Han tycker att partiet sköt sig i foten och att beslutet att stötta planerna var dåligt förankrat. Det tillbakavisas av Linda Larsson som en falsk anklagelse.

Valanalysgruppen konstaterar dock: ”Frågan om Mumin på Skutberget kan anses vara en sådan fråga som arbetarekommunen borde fått ta ställning till innan de förtroendevalda uttalade sig i frågan då den både var av större och principiell art, inte fanns med i det handlingsprogram de förtroendevalda fått att arbeta utifrån, samt var en fråga som kunde förväntas väcka mycket känslor hos medborgarna.”

Ja, varför stod Linda Larsson där intill Per-Samuel Nisser på den där presskonferensen? Varför lät inte oppositionen den blågröna majoriteten driva den kontroversiella frågan själva? Och hur förankrat var beslutet att säga ja?

En annan slutsats från valanalysen är att Karlstadsborna tycker det är otydligt vem som styr kommunen. Väljarna kände inte igen sossarna, som blivit mer ett mittenparti som tappat sin ideologiska kompass.

Det blir inte enklare av att partiet ”räddat” majoriteten när den varit splittrad, till exempel i frågan om Frankfurtflyget. Ja, det kanske har blivit för många bilder av Per-Samuel Nisser och Linda Larsson tillsammans.

Konsekvensen blev ett historiskt dåligt valresultat. Partiet tappade sju procentenheter och fyra mandat, från 22 till 18 platser i fullmäktige. Nybildade Karlstadpartiet Livskvalitet som tydligt säger nej till Mumin på Skutberget fick just fyra mandat. Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna som också säger nej gick också framåt.

Med det oreserverade Muminstödet rök makten. Än finns det tid att fundera om det var och är så klokt. I december ska fullmäktige besluta om en detaljplan för Skutberget.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.