Joel Alme - Texterna lyser starkast

Skivor
PUBLICERAD:
Joel Alme.
Foto: Pressbild
"Resultatet är en bitvis ganska fartfylld typ av folkprogg som hade kunnat vara lysande om bara melodierna klamrat sig fast lite hårdare."

Pop/Rock

Joel Alme

Bort Bort Bort
(Sony)

Vad än Joel Alme försöker undkomma verkar det komma närmre ju snabbare han springer. På rymmen förefaller han ha varit sedan i alla fall 2015 då han släppte ”Flyktligan” som både var en uppgörelse med den brokiga uppväxten i Göteborg och ett stilbrott mot hans tidigare snälla croonerpop på engelska.

Med fortsättningen ”Bort Bort Bort”, som producerats av Mattias Glavå, tar han sig under nio korta låtar ännu längre ner i skiten. Att albumet blivit till efter en depression kommer inte förvåna någon. Rösten är raspigare och soundet knastrar. En akustisk gitarr står för bensinen medan stråkarna, precis som tidigare, är med på färden. Men denna gång ligger de instuvade i flyktbilens bagagelucka.

Resultatet är en bitvis ganska fartfylld typ av folkprogg som hade kunnat vara lysande om bara melodierna klamrat sig fast lite hårdare. De sveper förbi och rör upp men försvinner så fort dammet lagt sig.

Skivans största styrka är texterna. Den sympatiska solidariteten med alla karaktärer i berättelserna från skuggsidan är orubblig i låtar som ”Hinsan” och ”Dom vet ingenting om oss” och ibland glimtar det till av hopp och stolthet. Alme sjunger om tjejerna på anstalt, han som sover i trappen, gormar på gården eller som fått en flaska vin krossad mot skallen.

Själv beskriver han sig som ”en liten sopa från Linné” på det vackraste och svartaste spåret ”Jag kommer inte undan”. Här når han kulmen av desperat självhat. De solkiga avtrycken går inte att tvätta bort och uppgivenheten är minst sagt drabbande.

Alme må sedan länge lyckats ta sig ifrån Göteborg för att landa i Stockholm. Men lyssnar man på hans senaste alster kan de sammanfattas med den gamla sägningen: No matter where you go, there you are.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.