• idag
  17 jan
  -11°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  18 jan
  -6°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  19 jan
  -4°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm

Borg eller Stenmark – vem var störst?

Krönikor
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
När jag växte upp debatterades det om vem av Björn Borg eller Ingemar Stenmark som var störst?

Bragdjuryn gjorde det enkelt för sig 1978 och lät legendarerna dela på medaljen. Jag höll på Stenmark. Dåtidens mäktige skidbas Serge Lang tvingades ändra reglerna för att stoppa Stenmark från att förstöra all spänning i världscupen. Så här många år i efterhand har jag ändrat mig. Borgs fem raka titlar i Wimbledon är enligt mig en oöverträffad bedrift i svensk idrottshistoria.

Att jämföra två samtida idrottare i olika sporter är hopplöst svårt. Att dessutom ställa idrottare från olika tidsepoker mot varandra blir hart när omöjligt. Det fick jag erfara som jurymedlem till den första selektionen av Värmlandsidrottens Wall of Fame. Det är Värmlands Idrottshistoriska sällskap i samarbete med Värmlands idrottsförbund som ligger bakom den nyinstiftade utmärkelsen. Nio idrottare och en ledare ska hyllas på ett idrottshistoriskt kafé på Stadshotellet i Karlstad lördagen den 12 oktober.

Det var ingen enkel uppgift att enas om tio namn. Bara att lista vilka kriterier som vi anser ska vara uppfyllda för att komma i fråga för utmärkelsen tog ett antal möten. Bruttolistan på kandidater omfattade ett hundratal namn som alla är värdiga att väljas in. Tanken är att välja in nya namn vartannat år.

Vilka tio vi föll för i den första rundan?

Det förblir en hemlighet tills den 12 oktober.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.