Folkhögskolelever skriver nordvärmländsk historia

Skola & utbildning
PUBLICERAD:
Nordvärmländsk historia ska summeras och dokumenteras – av elever på Klarälvdalens folkhögskola.
– Målet är att ta in så många platser som möjligt, fakta, intryck och känslor för att återkomma vid rätt tidpunkt för fotografering, dokumentation och skrivande, säger kursledaren Håkan Olsén.

I ett pressmeddelande kallar skolan kursen för helt unik, och över tre terminer ska alltså eleverna skapa en bok på cirka 270 sidor och inrymma ett 30-tal artiklar.

Kursen, Dokumentation Nordvärmland, är en utveckling av skolans tidigare fotokurser och med en skolprofil mot natur och turism anser man att den här sortens utbildning passar väl in.

– Nordvärmland är en kulturskatt och det känns helt naturligt att utveckla vår verksamhet i symbios med vår omgivning, säger biträdande rektor Lisa Carlsson i pressmeddelandet.

En del vet vi nu, men inte allt. Vi ska också söka efter det som ännu inte är känt – eller upptäckt. – Håkan Olsén

Tanken är alltså med Nordvärmland som utgångspunkt samla in material av olika slag som ska mynna ut i den här boken, och var det slutar får processen utvisa.

Den nordvärmländska naturen är fylld med historia, men också en del mystik, vilken man hoppas utveckla i boken.
Foto: Tommy Andersson

– En del vet vi nu, men inte allt. Vi ska också söka efter det som ännu inte är känt – eller upptäckt, säger Håkan Olsén i pressmeddelandet.

– Här finns det vilda och det ovanliga. Listan kan göras lång.

Kursen startar den 3 februari nästa år och sista ansökningsdag är satt till den 1 december.

Så här jobbar Värmlands Folkblad med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.