Digital inbjudan för vem?

Insändare
PUBLICERAD:
Foto: Anders Wiklund/TT
Filipstads kommun (i samarbete med?), Telia, Region Värmland, länsstyrelsen och EU:s regionala utvecklingsfond inbjöd under tre dagar pensionärer över 65 år till en trivsam eftermiddag vid PH center i Filipstad klockan 16.00 till 19.00.

Gott kaffe med kanelbulle, kaka och frukt. För många, speciellt för de som under den största delen av dagen lever mer eller mindre isolerade i sina bostäder, en trevlig samvaro med kunniga ungdomar som kan knapptryckartekniken i vår numera digitaliserade värld.

Snabbt gick ”hjälparbetet” – men frågan är – hann de gamla att memorera det som de ville ha hjälp med? Okej, en del fick det säkert, om de ville ha hjälp med en eller två grejer, men sitter den förvärvade kunskapen kvar om en månad? Risken finns att kunskapen blir en "dagsländeutbildning” – de nyförvärvade kunskaperna blir kortlivade.

Eller var vi ”mänskliga brickor” för att de inblandade arrangörerna skulle kunna hämta hem pengar från någon EU-fond? Men de som hade hand om inbjudan och själva träffen borde ha använt mössbärarens insida och planerat mera utifrån verkliga behov.

1. Boende utanför centralorten som inte har tillgång till bil var utestängda från möjligheten att delta, eftersom det norrut från centralorten inte finns några möjligheter till hemresa efter klockan 19.00. Men naturligtvis räknas de med i statistiken på antalet inbjudna.

De som bor utanför busslinjeområdet ansåg säkert att resan för tre timmars digital samvaro och en kopp kaffe inte alls motsvarade den information och utbildning de erhöll – kanske gympapasset gav ett lite +?

2. Många äldre har problem med hörsel och därför var lokalvalet helt galet eftersom uppdelningen i smågrupper vars olika samtal surrade runt som ekon för de närvarande som använde hörapparat.

Men troligen hämtades många € hem från Bryssel till arrangörerna – men inte gav det så värst mycket till deltagarna trots ungdomarnas kunskaper och vilja att göra det bästa av situationen.

Kanske skulle ungdomarna kunna erbjudas som hjälpande handledare i någon form av en hel kursdag. Upplägg kanske enligt följande:

Föredragshållare i minst tre rum. Mobil – surfplatta – dator cirka 60 minuter, sedan uppdelning i smågrupper där ungdomarna står till tjänst som informatörer under 60 minuter. Praktiska övningar. Sedan en ny föreläsning + praktisk övning. Därefter ”skollunch” där de äldre kunde få äta och efter lunch en ny utbildningsomgång.

Då skulle det finnas möjlighet för alla – speciellt om de boende utanför tätorten erbjuds skolbussresande denna stora digitala dag.

En funderande skattebetalande lokalbo

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.