Sorglig avgång, smart rockad

Ledare
PUBLICERAD:
Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll lämnar regeringen. Hennes sambo avled hastigt i augusti och nu väljer hon att sätta familjen framför regeringsuppdraget. Det är ett klokt beslut.

Annika Strandhäll har haft ett av regeringens svåraste uppgifter, att göra en nedmonterad sjukförsäkring mänsklig igen. Hon har varit i blåsväder, har hotats och hatats men stått stark i stormen.

Nu visar hon att toppolitiker också är människor (vilket somliga verkar tvivla på). Det är modigt och förståndigt att välja att kliva av, men det är sorgligt av flera orsaker. Först och främst för att hon mist sin livskamrat, men också för att hon har politiska kvaliteter som nu sätts på paus.

Statsminister Stefan Löfven löser luckan på ett smart sätt. Han gör en rockad när civilminister Ardalan Shekarabi tar över Strandhälls uppgifter och det ger plats för erfarna veteranen Lena Micko som ny civilminister. Hon har perfekt bakgrund för att se till att hela Sverige ska leva.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.