Shekarabi på ny ministerpost

Politik
PUBLICERAD:
Stefan Löfven presenterade Ardalan Shekarabi som ny socialförsäkringsminister vid en presskonferens på tisdagen.
Nuvarande civilminister Ardalan Shekarabi (S) blir ny socialförsäkringsminister efter Annika Strandhäll. Hans plats tas av Lena Micko, tidigare kommunalråd i Linköping.

– En av hans (Shekarabis) uppgifter blir att jobba stenhårt för landets pensionärer, säger statsminister Stefan Löfven (S) på en pressträff.

Lena Micko, som nu är andre vice ordförande i Sveriges kommuner och landsting, SKL, och som tidigare var ordförande, får ansvaret för politiken gentemot kommunerna i regeringen.

– Jag är verkligen en varm anhängare av kommunpolitiken, säger Lena Micko, som ser goda möjligheter att få användning av det i sitt nya jobb.

Lena Micko blir ny civilminister.

Bland de saker hon lyfter fram finns mer generella statsbidrag och förstärkningar i välfärden.

– Men jag vill också understryka vikten av den statliga närvaron i hela landet, säger hon.

Hon anser att de 5 miljarder som tillfördes kommunerna i den senaste budgeten är en bra början.

– Men det kommer att behövas mer, säger hon.

Lena Micko är född 1955 i Umeå och är sedan många år bosatt i Linköping. Hon är ledamot i Socialdemokraternas verkställande utskott. Hon har varit kommunalråd i Linköping och tidigare ordförande i Sveriges Kommuner och Landsting (SKL), en post hon lämnade i mars i år. Just nu är hon andre vice ordförande i SKL.

Ardalan Shekarabi utsågs till civilminister 2014 och riksdagsledamot sedan 2013. 2003–2005 var han ordförande för ungdomsförbundet SSU.

Så här jobbar Värmlands Folkblad med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.