Blandning av rasism och klassförakt

Insändare
PUBLICERAD:
Foto: Joel Ryan
Moderata ungdomsförbundets förslag om matkuponger som ersättning för socialbidrag, får mig att tänka på den brittiska filmen I, Daniel Blake av Ken Loach.

Jag beskriver handling i korthet: En äldre man som drabbas av en hjärtattack hamnar mellan stolarna. Han klarar inte ett test som ska visa om han är för sjuk för att arbeta eller inte, för han saknar enstaka poäng i testet. Hans handläggare kontaktar inte hans läkare om vad han varit med om heller. Han tvingas söka jobb på ett jobbcenter, eller att drabbas av sanktioner om han vägrar. Han träffar en ensamstående yngre kvinna och hennes son som får bo hos honom, efter att de blivit vräkta. De besöker matbanker där det finns skänkt och överbliven mat från affärer. Jag tänker mig att de har matkuponger. Muf:s föreslagna matkuponger.

Nu kan jag inte säga om det är värre i Storbritannien för arbetslösa än i Sverige. Om de har sämre skyddsnät där. Jag har inte läst på om det. Men det verkar helt klart vara Muf:s förebild som är i filmen. Nu verkar det inte finnas stöd bland många moderater om förslaget, men det gör mig ändå orolig om vad som väntar i framtiden. Dessutom riktas förslaget mot invandrare som enligt förslaget bara kostar pengar och inte kan få jobb. Själv är jag född i Sverige och blond och blåögd och har svårt att få jobb jag med. Jag anser att arbetarklassen saknar fosterland. Muf:s förslag är en blandning av lika mycket rasism och klassförakt. Tänk dig hembesök av någon från kommunen som ska kontrollera att du inte köpt dyra saker för ditt socialbidrag? Och riskera indragna matkuponger. Bli beroende av anhöriga och släktingar för försörjning när staten och kommunen ska spara in pengar på socialtjänst? Valfriheten gäller inte de som har minst i samhället enligt Muf och Moderaterna. Det är redan i dag väldigt hårda krav på arbetslösa och sjukskrivna.

Arbetarklassen saknar fosterland

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.