Skolan är viktig för alla

Insändare
PUBLICERAD:
"Lärare som har förståelse och utbildning i dyslexi kan vara den person som räddar barn och deras familjer från år av frustration och ångest."
Foto: JESSICA GOW / TT
I början av oktober infaller Europeiska dyslexiveckan.

Nu kan du hjälpa till att uppmärksamma läs- och skrivsvårigheter på din skola, biblioteket, i den lokala tidningen eller helt enkelt där du är! Har du koll på vad som händer i din kommun?

Forskare räknar med att 4-8 procent av Sveriges befolkning har dyslexi, det innebära cirka 2-3 elever i varje klass. Lärare som har förståelse och utbildning i dyslexi kan vara den person som räddar barn och deras familjer från år av frustration och ångest. Dessa lärare spelar en mycket viktig roll och kan förändra hela skolans kultur. Idag möter många svenska skolor elever med rätt stöd och hjälp, men tyvärr är det inte alla elever som får rätt förutsättningar att lyckas med sina studier.

Alla är vi olika. Det finns personer inom alla yrken idag som vet hur det är att ha dyslexi. Det är inget som syns men de flesta med dyslexi säger att de har haft det jobbigt i skolan. Själv kämpade jag tolv år i skolan. Idag är jag förälder och kan tyvärr se att många problem med anpassningar och bemötande fortfarande finns kvar inom skolans värld fast det gått mer än 35 år sedan min studietid påbörjas.

Snälla ge nu ännu fler barn och ungdomar chansen att lyckas med sin studietid. Kunskap är början till förändring som bryter ner fördomar.

Camilla

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.