Inga undantag för hövdingar

Ledare
PUBLICERAD:
Thomas Carlzon, landshövding i Kalmar län, ordnade privata fester på Residenset och betalade personalen svarta löner. Nu har regeringen och civilminister Ardalan Shekarabi inte längre förtroende för honom.

Han måste lämna uppdraget och så långt är allt okej. Problemet är vad som händer sedan. I stället för att ge honom ett rimligt avgångsvederlag med säg en årslön så anställs Carlzon som generaldirektör i Regeringskansliet och behåller sina förmåner. Där finns ett tiotal andra avsatta myndighetschefer i elefantkyrkogården, varav två saknar arbetsuppgifter.

Det är en orimlig hantering av högt uppsatta statliga chefer som på ett eller annat sätt misslyckats på jobbet. Om förtroendet är förbrukat bör de skiljas från uppdragsgivaren så snart som möjligt och hitta sin försörjning på annat sätt. Den regeln gäller i andra sektorer i samhället, så varför göra gräddfilsundantag för hövdingar och andra myndighetschefer?

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.