• idag
  22 sep
  17°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  23 sep
  16°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  24 sep
  15°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  25 sep
  16°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  26 sep
  11°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm

Höj rösten mot diktaturen

Ledare
PUBLICERAD:
Protesterna i Hongkong fortsätter, trots hot från kommunistregeringen i Beijing att den som leker med elden kommer att förgöras.
Foto: Gemunu Amarasinghe
Demonstrationerna i Hongkong stör kommunistpartiets 70-årsfirande av revolutionen i Kina. Omvärlden borde stötta demokratikämparna och sluta krypa för kommunistdiktaturen, vars förtryckande armar når ända till Sverige.

Säkerhetspådraget är enormt när de styrande på tisdagen firar att det är 70 år sedan Mao Zedong segrade i inbördeskriget, tog över makten och inledde omvandlingen av det stora landet till en kommunistisk enpartistat.

"Det stora språnget" och kulturrevolutionen var Maos brutala verk, som orsakade någonstans mellan 40 och 70 miljoner människors död. Men Mao är fortfarande landets galjonsfigur som inte får ifrågasättas. Hans porträtt pryder frimärken och hänger på Himmelska fridens torg.

Efter hans död öppnade kommunistpartiet upp för marknadsekonomi. Det har på några årtionden lyft landet från extrem fattigdom till världens största ekonomi mätt i köpkraft. Men kombinationen av ohämmad kapitalism och kommunistiskt enpartistyre skapar mörka baksidor.

Miljöproblemen är enorma, och Kina sitter fortfarande fast i ett svårt beroende av kol och olja. Det gigantiska infrastrukturprojektet den nya sidenvägen öppnar för en kommunistisk imperialism, där Kina investerar i smutsig teknik i en lång rad länder i Asien och Afrika.

Lägg därtill en paranoid partiledning som inte accepterar oliktänkande eller tål kritik. 200 miljoner övervakningskameror ska bli 600 miljoner nästa år, enligt BBC. Staten inte bara övervakar, den förföljer och låser in dem som ifrågasätter den kommunistiska ideologin eller ledningen. Läget har förvärrats under Xi Jinpings ledning.

Över en miljon uigurer i Xinjiang hålls i ”omskolningsläger”, där de enligt regimen ska lära sig språket och olika hantverk. Vittnen säger något annat och talar om tortyr och hjärntvätt.

Till exempel Sayragul Sauytbay , fångvaktaren som flydde och nu finns i Sverige. En intervju med henne i SVT fick kinesiska ambassaden att protestera och kräva att SVT inte ska ”agera plattform för anti-kinesisk, falsk politisk propaganda”.

Säpo rapporterar att Kinas spioneri i Sverige har ökat och att flyktingar är särskilt drabbade. Kina avfärdar rapporten som ”kalla kriget-mentalitet” och en ”politisk provokation”. Ja, den obehagliga sanningen kan upplevas som en provokation.

Landet räds inte heller att kidnappa kritiker utanför landets gränser, som den svenske förläggaren Gui Minhai. Han greps i Thailand 2015 och hålls fortfarande fången i Kina. Den svenska regeringen håller obehagligt tyst om det skandalösa gripandet.

Regeringen har heller inte tydligt gett sitt stöd till de miljontals demokratikämparna i Hongkong. De har demonstrerat sedan i mars för att slå vakt om sina demokratiska friheter. Regimen har i helsidesannonser bland annat i DN hävdar att konflikten är ”ett komplext socialt, ekonomiskt, ekonomiskt och politiskt pussel” som Kina kommer att ”lösa på egen hand”.

Risken är att det blir en brutal lösning. De som leker med elden kommer att förgöras av den, varnar Kina. Polisen har redan använt tårgas, pepparspray, gummikulor och vattenkanoner. Militären står redo tungt beväpnad och det kan sluta med förskräckelse.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.