Vem är smartast i rummet?

Krönikor
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Foto: Pontus Lundahl/TT
"Du ska vara snäll, du har bara en chans för sen dör du!" gäspar en trött sjuåring till sin syster som just har skrikit till storasyster att hon hatar henne.
Hennes brott?
Det är upptaget på toaletten och lillasyster får inte komma in.

Oj, vad rätt lillebror har där han ligger nerbäddad i sitt rum.

Vi har precis varit på hockey och jag känner mig fortfarande drabbad av den hetsiga stämning som infann sig. Vi hade laddat med halsdukar och popcorn. Peppen var stor.

"Det här skall bli kul!"

Bakom oss sitter en vuxen med (vad jag antar) sina barn. Den vuxne verkar insatt och så fort det blir närkamper eller avblåsningar skriker hen något jag tror är fullt korrekt och enligt lekens spelregler. Jag tittar lite snett bakåt och nickar instämmande för att verka med i matchen.

"Mamma, varför skriker hen så bakom oss så?" frågar min sjuårige Otto.

"Nä, alltså… det är bara ett sätt att visa att en är engagerad och hejar fram sitt lag", svarar jag.

"Okej…"

Matchen fortlöper och laget vi hejar på ligger under och presterar dåligt. Den vuxne bakom oss börjar skrika ännu mer och ilskan stiger i kapp med den röda färgen i ansiktet. Otto vänder sig lite försiktigt om och tittar misstänksamt på den vuxne.

"Mamma, varför skriker hen att domaren inte kan döma och ska gå hem och lägga sig?"

"Öh… jag vet inte riktigt… hen är nog bara ledsen för att hens lag ligger under, kolla på matchen istället nu", svarar jag lite undflyende.

"Mamma, varför skriker hen att domaren är en kärring?" undrar Otto som nu börjar bli mer och mer kritisk till den vuxnes påhejande.

"Äsch bry dig inte om det, hen har nog bara en dålig dag", svarar jag.

Jag börjar bli irriterad, både på den vuxnes beteende och på alla frågor som jag inte har svar på.

"Jag trodde domaren var en kille, det ser ut så…" säger Otto och leken har plötsligt övergått till en diskussion om kön, sexuell läggning och identitet.

"Nu hejar vi istället", säger jag samtidigt som jag vänder mig om och försöker göra den vuxne uppmärksam på hens inskränkthet.

"Mamma, vad betyder 'fitta'?"

När barnen har somnat slår jag mig ner vid datorn med en kopp te. Jag börjar läsa alla idiotiska kommentarer till klippet med Gretas starka tal. Vuxna människor som är så elaka och nedlåtande verkar njuta av att trycka till en 16-åring som fått fantastisk genomslagskraft över hela världen.

En behöver inte hålla med Greta i sakfrågan, det är helt okej att tycka olika. En behöver inte hålla på båda lagen i hockey eller vara nöjd med en förlust det är helt okej. Men att det finns vuxna som tappar kontrollen vid bagateller, tycker det är okej att håna och mobba såväl ett engagerat barn, en domare eller sina medmänniskor, det är för mig så obegripligt och bortom allt sunt förnuft.

Ja, vem är egentligen smartast i rummet?

Är det den vuxne bakom oss på hockeymatchen, som knallröd i ansiktet skriker det ena könsordet efter det andra?

Är det de vuxna som med sina idiotiska kommentarer till klippet med Gretas tal, verkar njuta av att trycka till en 16-åring?

Barn gör inte som vi vuxna säger, barn gör som vi vuxna gör. Och vi sviker dom. Inte bara Greta i hennes sakfråga. Utan som förebilder i stort.

Är det inte de unga vi skall heja på, ge självförtroende, självkänsla och respekt. Vara förebilder för. Bra sådana. Inte genom att mobba, trycka ner och döma.

Är det inte dags att vi vuxna tar vårt ansvar och visar vägen. Det kostar inte så mycket att vara generös. Det kostar mer att inte vara det. Du ska vara snäll, du har bara en chans för sen dör du.

Fakta om hockey

• Två lag med vardera sex spelare på isen; vanligtvis fem utespelare och en målvakt, två mål och en puck. Den som får in mest mål vinner.

• Reglerna är enkla – Vid fult spel åker du ut!

Fakta om Greta Thunberg

• Ensam frontfigur som fått ungdomar över hela världen att vilja vara med i hennes lag.

• Greta har varken axelskydd, hjälm eller en domare som dömer ut motståndare vid ojuste spel.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.