Stryka antiken? Tokigt av Skolverket

Ledare
PUBLICERAD:
Skolverket har tagit fram förslag till nya läroplaner. Det är trångt i schemat och därför föreslår verket att högstadieeleverna inte ska lära sig något om antiken. Har de blivit alldeles tokiga?

Glöm pyramiderna i Luxor, glöm Akropolis och Forum Romanum. Glöm Platon, Sokrates och Homeros. I grundskolan finns inte tid för att lära sig något om ”forna civilisationer, från förhistorisk tid till cirka 1700”, föreslår Skolverket.

Men antiken har lagt grunden för demokratin och mycket av konsten och litteraturen vi lever med i dag. Att inte undervisa om det är att beröva de unga en viktig del av deras historia och kultur. Visst är det viktigt att ge kunskap om Förintelsen, Gulag och nutidshistoria, men utan en lång titt i backspegeln blir det brister i bildningen.

Det vore otänkbart att kapa bort antiken i en italiensk eller fransk skola, men i Sverige vill den högsta skolmyndigheten göra det. Skolverkets planer får inte bli verklighet.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.