Hoppa till huvudinnehållet

Sörensen: ”Jag väcker känslor tydligen”

Publicerad:
Reporter Jonas Brefält
Jonas Brefält
jonas.brefalt@vf.se
Peter Sörensen (KPL) besökte talarstolen många gånger under torsdagens kommunfullmäktige i Karlstad. Dels för att debattera politikernas arbetsformer, dels för att debattera återbruk.
Peter Sörensen (KPL) besökte talarstolen många gånger under torsdagens kommunfullmäktige i Karlstad. Dels för att debattera politikernas arbetsformer, dels för att debattera återbruk. Foto: Jonas Brefält

Vid torsdagskvällens kommunfullmäktige i Karlstad blev det flitiga besök för Peter Sörensen (KPL) i talarstolen.

– Den där Peter Sörensen, han väcker känslor han, tydligen, sa Sörensen själv i en replik.

Det handlade dels om interpellationsdebatt angående arbetsformerna för fullmäktiges politiker, som VF rapporterat om i flera artiklar senaste tiden. Dels om en motion från Karlstadpartiet Livskvalitet gällande att kommunens återvinningscentraler borde bli återbrukscentraler där Solareturen får ett utökat uppdrag.

– Jag fick signaler att personal kände sig otrygg vid besök av företrädare för Karlstadpartiet. Och då agerade jag. Min avsikt från början var att vi skulle ha ett möte med alla gruppledare om detta ett halvår efter valet, men då kunde inte du och sedan har det skjutits upp av olika anledningar. Nu ska vi ha mötet efter fullmäktige i kväll, sa kommunstyrelseordförande Per-Samuel Nisser (M) i den första, stundtals heta, interpellationsdebatten.

”Jag fick signaler att personal kände sig otrygg vid besök av företrädare för Karlstadpartiet”, sa kommunstyrelsens ordförande Per-Samuel Nisser (M) under den första debatten.
”Jag fick signaler att personal kände sig otrygg vid besök av företrädare för Karlstadpartiet”, sa kommunstyrelsens ordförande Per-Samuel Nisser (M) under den första debatten. Foto: Jonas Brefält

– Jag har full förståelse för att man agerar när problem uppstår. Men det känns inte speciellt trevligt att bli uthängd här, svarade Peter Sörensen som hänvisade till Luleå kommuns policy på området som välkomnar politikerbesök i kommunens verksamheter och sedan vände sig till övriga fullmäktige:

– Den här gången är det mig Per-Samuel pekar ut. Nästa gång kan det vara dig eller dig eller dig. Men jag tror vi ska ta den här diskussionen efteråt som planerat.

Den andra debatten gällde KPL:s förslag om konvertering till återbruk. Inledningsvis fördes den mellan Torbjörn Nilsson (MP) och Peter Sörensen, angående skillnaden mellan återbruk och återvinning och vad som är de kommunala verksamheternas uppdrag. Men så begärde Linda Larsson (S) ordet.

– Jag invänder mot att Peter Sörensen säger att tjänstemännen tagit fram fel fakta. Man kan brinna för återbruk även om man inte gör det på ditt sätt. Karlstads Energi valde ju att inte förlänga avtalet med Återbruket för att avtalet inte följdes, sa hon med hänvisning till företaget Återbruket som Peter Sörensen drev.

”Om vi alltid gör som det står i tjänstemännens förslag skulle vi ju inte behöva gå hit”, sa Peter Sörensen (KPL) bland annat under den andra debatten.
”Om vi alltid gör som det står i tjänstemännens förslag skulle vi ju inte behöva gå hit”, sa Peter Sörensen (KPL) bland annat under den andra debatten. Foto: Jonas Brefält

– Den där Peter Sörensen, han väcker känslor han. Att driva Återbruket är det bästa jag gjort i hela mitt liv. Jag och fyra nyanlända killar återbrukade 50 ton. Om vi alltid gör som det står i tjänstemännens förslag skulle vi ju inte behöva gå hit. Det kanske skulle vara skönt i och för sig, svarade Peter Sörensen.

– Jag har sagt till dig Peter att den här motionen behöver skrivas om. Det du skriver om Solareturen i den här stämmer inte, sa Ljubica Jasic Modin (SD).

– Jag trodde aldrig jag skulle bli så här tråkig vid 37 års ålder, jag har lyssnat en hel del på Rage Against The Machine genom åren, men snälla Peter formulera om och skriv en ny motion så kan vi anta den i stället, sa Anders Hammarström (V).

– Det behövs insatser i dessa Greta-tider. Röstar ni nej så återkommer vi i frågan. Jag brinner för det här, blev Peter Sörensens sista replik innan motionen röstades ner.

Läs mer om debatten mellan Karlstadpartiet och kommunledningen angående arbetsformerna här:

Läs också

Artikeltaggar

Anders HammarströmKarlstadKommunfullmäktigeLinda LarssonLjubica Jasic ModinPer-Samuel NisserPeter SörensenPolitikTorbjörn Nilsson

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.