Arktis påverkar hela klotet

Ledare
PUBLICERAD:
Smältande is från glaciärer som kalvar ut i Kongsfjorden vid Ny-Ålesund på Svalbard. Det som händer runt polerna påverkar hela planeten.
Foto: Are, Føli
Den nya larmrapporten från FN:s klimatpanel IPCC bekräftar det vi redan vet. Klimatförändringarna går fortare än omställningen av samhället för att möta dem. Tiden för att vända utvecklingen och hindra en katastrof krymper för varje dag.

Efter sommarens rapport om hur markanvändningen påverkar klimatet har FN:s experter nu granskat läget för haven och kryosfären (planetens frusna delar). Det är återigen deprimerande nyheter, fastän det inte längre borde vara någon nyhet att klimatändringarna sker i allt snabbare takt.

De fem senaste åren är de varmaste som uppmätts. Temperaturhöjningen är som snabbast vid polerna och det gör läget ännu allvarligare.

De enorma ismassorna vid Nord- och Sydpolen har svalkat ner klotet och bromsat temperaturökningen. Solljuset studsar mot den vita ytan, men när polarområdena nu upplever temperaturer som ligger långt över det normala smälter isarna både ovanifrån och underifrån. Gigantiska glaciärer kalvar ut i ett redan uppvärmt vatten.

Ljus is omvandlas till mörkt hav, som drar åt sig ännu mer av solens värme. IPCC jämför haven med en tvättsvamp som suger upp värme och koldioxid, men de kan inte längre hålla jämna steg. Sedan 25 år tillbaka går uppvärmningen dubbelt så fort som tidigare.

– Konsekvenserna för naturen och människorna är kolossala och allvarliga, sa klimatpanelens vice ordförande Ko Barrett när rapporten presenterades.

Fortsätter utsläppen att öka som i dag kan havsnivån stiga med mellan 60 och 110 centimeter till nästa sekelskifte, skriver IPCC. Det skulle få förödande konsekvenser inte bara för redan hotade öriken, utan för alla de 680 miljoner människor som bor vid lågt liggande kuster. Det skulle slå hårt mot tätt befolkade länder som Bangladesh och även mot kustnära storstäder.

Att glaciärer minskar dramatiskt syns tydligt på bilder tagna för 100 år sedan. I Sverige har en tredjedel av glaciärerna försvunnit på hundra år och Kebnekajses sydtopp smälter i rask takt.

Nu räknar experterna med att 80 procent av isen i Europas, Andernas, östra Afrikas och Indonesiens glaciärer är borta år 2100. Just nu hotas en glaciär på Europas högsta berg Mont Blanc av kollaps. Det kan betyda att 250 000 kubikmeter is glider av berget.

De 670 miljoner människor som bor i höga bergstrakter är helt beroende av glaciärerna för att överleva. Sötvattensförsörjningen och jordbruket för betydligt fler hotas när temperaturen stiger och isarna smälter. Stormarna, översvämningarna och torkan kommer att bli värre de närmaste årtiondena om temperaturökningen fortsätter.

IPCC:s rapport kan inte enkelt viftas bort. Närmare 7 000 vetenskapliga studier ligger bakom slutsatserna, som tydligt visar att läget är mycket allvarligt.

Men den pekar också på att de negativa konsekvenserna kan minska om temperaturökningen stannar vid 1,5 grader. Det gäller att länderna sätter högre mål och att de sedan verkligen genomför det de har lovat. Det brådskar, men är inte för sent.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.