• idag
  8 aug
  23°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  9 aug
  26°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  10 aug
  25°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  11 aug
  25°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  12 aug
  25°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm

Trångt på Hammarös högerkant

Insändare
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
"Det nya partiet vill påskina att de är en "tistel" när de i praktiken är en väl ansad blomma tillsammans med miljöpartiet i den borgerliga rabatten."
Foto: Peter Bäcker
Vi har i en artikel för ett kort tag sedan i VF kunnat läsa att Anders Ahl och de två övriga politiska vildarna skall bilda ett nytt politiskt parti på Hammarö. Orsaken är att Ahl har blivit utesluten ur SD. Maktkamper och uteslutningar är ju inte ovanliga i högerextrema kretsar.

Under de år som Ahl har suttit i kommunfullmäktige har han gjort sig mest känd för sina många motioner som oftast handlat om detaljer. I det nya politiska läget som uppstod efter valet, har han däremot fått ett politiskt inflytande. Det har han utnyttjat till att helhjärtat stödja Hammarösamverkan. I praktiken har de politiska vildarna varit en del av det borgerliga blocket. Utan hjälp från dessa hade det inte funnits majoritet för att bland annat inrätta ytterligare en kommunalrådstjänst, dra ner på riktade pengar för förskolebarn med särskilda behov och bygga en för liten skola på fel ställe. Ett beslut som jag tror på sikt kommer att hota Lillängsskolan.

Man kan ställa sig frågan varför så många väljare har röstat på de politiska vildarna? De fick i kommunvalet tre mandat. Det är för att de då företrädde SD, som vill stoppa all invandring till Sverige! Jag tror även att många inte röstade för något utan emot de gamla etablerade partierna. Om man läser tidningsartikeln om det nya partiet märks det tydligt att man är medveten om detta och inte vill låtsas om att man är en del av den nya majoriteten. I stället vill man framställa sig som något nytt som vänder sig till dem "som aldrig känt sig hemma i något parti" och ett parti som inte blir "något passivt stödparti". Det nya partiet vill påskina att de är en "tistel" när de i praktiken är en väl ansad blomma tillsammans med miljöpartiet i den borgerliga rabatten.

Det verkar bli trångt på högerkanten på Hammarö de närmaste åren. Jag ser att det nya partiet står och trängs med SD på gågatan på lördagarna. Charlie Weimers har ju bosatt sig på Hammarö igen. Då kan man anta att det kommer att finnas även ett lokalt SD-parti med kända profiler.

Varför går Ahl och de två övriga vildarna inte in i Kristdemokraterna? Gör en omvänd "Weimers"! Skillnaderna ideologiskt med SD är inte stora, om ens några. Se på regnbågsdebatten. Är det inte ett bättre sätt att få ha kvar sina uppdrag som väl är det egentliga syftet med det nya partiet? Då kan de även officiellt arbeta inom Hammarösamverkan.

Lars Westling i Skoghall

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.