Mobbare som sprider gift

Ledare
PUBLICERAD:
President Donald Trump mötte premiärminister Boris Johnson i FN-skrapan i New York i tisdags. Båda har problem att brottas med på hemmaplan.
Foto: Evan Vucci
USA:s president Donald Trump och Storbritanniens premiärminister Boris Johnson fick till ett hastigt möte under FN-toppmötet i New York. De tror båda att de står över lagen och kan göra som de vill. Förhoppningsvis hindras de från det.

Donald Trumps tid i Vita huset har kantats av skandaler. Ett oberäkneligt och lynnigt ledarskap har skickat medarbetare ut och in i ett sällan skådat tempo. Han ljuger som en häst travar, redan i våras hade Washington summerat över 10 000 lögner under hans ämbetstid.

Nu vill Nancy Pelosi, demokraternas talman i kongressen, inleda en utredning om att ställa presidenten inför riksrätt. Anledning: misstanken att Trump har försökt få Ukraina att kasta skit på den tänkbare utmanaren Joe Biden i nästa års presidentval.

Inför valet 2016 fick Trump hjälp från Ryssland för att besegra Hillary Clinton. Nu har han enligt flera medier utövat påtryckningar på Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj för att få honom att starta en korruptionsutredning mot Hunter Biden – son till Joe Biden. Några veckor tidigare stoppade Trump en utbetalning på 400 miljoner dollar i stöd till Ukraina, utan att förklara varför.

Trump avfärdar riksrättsprocessen som ”häxjaktsskräp” och frågan är om det går så långt som att han ställs inför rätta. Det är ändå bra att Pelosi och demokraterna visar att ingen kan ställa sig över lagen.

Trumps vapendragare Boris Johnson på andra sidan Atlanten har också problem. Högsta domstolen har enhälligt beslutat att Johnsons stängning av parlamentet var olaglig.

Han ljög för drottningen om skälen till varför parlamentet behövde hålla stängt extra länge, mitt under brinnande Brexitkris. Domen slår fast att han missbrukade sin makt och undergrävde demokratin.

Han försökte regera utan ett parlament, slänga ut landet ur EU utan ett avtal och tvinga fram ett nyval. Nu återsamlas i stället parlamentet på onsdagen. Johnsons plan höll inte.

Domstolsbeslutet är förödande för Johnson och kraven på hans avgång kom omedelbart. En normal politiker hade avgått omedelbart, men Boris Johnson är ingen normal politiker.

Trump och Johnson har en hel del gemensamt utöver den bristande respekten för rättsliga principer. De har båda ett diffust förhållande till sanningen och dessutom en rå och grov retorik.

De hotar, förnedrar och mobbar sina motståndare. De delar in mänskligheten i ”vi” och ”dom”. De attackerar medier och rättsväsende.

Trump jämför invandrare med parasiter, kallar Nancy Pelosi för ”ett nervöst vrak” och beskriver Joe Biden som ”en träskman med låg IQ”. Johnson avfärdar Barack Obama som ”halvkenyan” som delade ”sina förfäders avsmak för det brittiska imperiet”.

De är rasister med en förkärlek för förnedringens och splittringens språk, skriver författaren och juridikprofessorn Philippe Sands i ett debattinlägg i DN.

Brexitomröstningen och det amerikanska presidentvalet har förpassat hatspråk och rasism till politikens mittfåra. Det håller på att förgifta vår verklighetsuppfattning, menar Sands och han har dessvärre rätt.

Ord spelar roll och våra ledande politiker har ett stort ansvar för hur de används. Det är förödande att två av västvärldens ledare uppför sig så illa och normaliserar hatet och rasismen.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.