• idag
  17 jan
  -7°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  18 jan
  -6°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  19 jan
  -4°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm

Går Rapport att lita på?

Ledare
PUBLICERAD:
KD-ledaren Ebba Busch Thor har störst förtroende bland partiledarna, basunerade SVT:s Rapport ut häromkvällen. Men nyheten är byggd på mycket lösa grunder.

Det är Novus som tillfrågat 1 075 personer vilken partiledare de har mest förtroende för. Men 430 personer föll bort så ”toppnyheten” bygger bara på vad vad 645 väljare tycker. Det är ett klent underlag för att dra några slutsatser från när det finns 7,5 miljoner röstberättigade i landet.

Ebba Busch Thor fick 225 röster mot tvåorna Stefan Löfven och Jimmie Åkesson som fick 187 röster var. Den lilla skillnaden på 38 röster gör Rapport en stor nyhet av, utan att berätta om det stora bortfallet.

Det är inte särskilt seriös journalistik från en viktig nyhetsförmedlare i allmänhetens tjänst. Alla opinionsmätningar bör tas med en nypa salt, men det glömde Rapport bort när de kokade soppa på en spik.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.