• fredag
  10 juli
  18°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  11 juli
  17°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  12 juli
  20°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  13 juli
  20°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Kristersson snurrar till det

Ledare
PUBLICERAD:
Moderaterna hoppade av förhandlingarna om hur de kriminella gängen ska stoppas, men när Ulf Kristersson en dag senare kom hem från Michael Bindefelds 60-årskalas i Israel förklarade han plötsligt att partiet röstar ja till regeringens 34 punkter.
Foto: Anders Wiklund/TT
För drygt tre veckor sedan krävde Moderaternas partiledare Ulf Kristersson en bred politisk mobilisering för att stoppa de kriminella gängen. Han skickade tio punkter till statsminister Stefan Löfven och ville se handling, inte ”ny politisk samtalsterapi”.

Men när de viktiga förhandlingarna inleddes valde Kristersson att åka till Israel för att tillsammans med 140 kändisar fira festfixaren och ”vännen” Michael Bindefelds 60-årsdag i fyra dagar. Han hade sällskap av partiledarkollegorna Nyamko Sabuni (L) och Ebba Busch Thor (KD), som också valde bort trist politiskt arbete på hemmaplan för att partaja i Tel Aviv.

Det är sällsynt dåligt omdöme och usel tajming. Den massiva kritik de utsatts för viftas bort som mediedramaturgi av Sabuni. KD-ledaren Busch Thor skickar fram sin stabschef som förklarar att det är ”bra att några partiledare deltar i ett kalas som skattebetalarna slipper stå för”. Har de inte förstått att politik är en förtroendebransch?

Annie Lööf valde att jobba med budget och gängvåld i stället för att åka till Israel på 60-årskalas.
Foto: Claudio Bresciani/TT

Heder åt Annie Lööf som tackade nej till inbjudan och motiverade det med att viktigt arbete pågår här hemma, kring budget och gängvåld. Hon är också kritisk till hur de forna allianskamraterna lämnade de kriminalpolitiska samtalen i helgen under buller och bång.

Det var många förslag i luften inför samtalen. Moderaternas tio punkter var en ingång i förhandlingarna, regeringen kom med 18 förslag. Slutresultatet blev 34 punkter, men när Moderaterna inte fick med sina skarpaste förslag valde de att hoppa av. Liberalernas rättspolitiske talesperson Johan Pehrson tycker det blev för ”blaskigt” och KD:s Andreas Carlsson var också missnöjd.

Men de verkar inte ha förstått att viktiga lagändringar inte kan göras i all hast. Grundlagen kräver ordentlig beredning innan till exempel anonyma vittnen kan få användas i domstolarna.

Väl hemma från Israel tog Ulf Kristersson sina förhandlare i örat. Han gjorde klart att Moderaterna kommer att rösta ja till regeringens 34 förslag i riksdagen. Det som var uruselt i lördags dög plötsligt på söndag kväll när Moderaterna snurrar till det.

Partierna tävlar om att lansera hårdare tag och strängare straff, men det verkar mer angeläget att fånga nya väljare än att fånga de grovt kriminella. Fyra kriminologer varnade nyligen på DN Debatt för att en alltför repressiv kriminalpolitik kan vara kontraproduktiv och göra problemen ännu större. Det är en berättigad varning.

Leif GW Persson är inne på samma spår i en krönika i Expressen. Han skriver att goda delar av den vanlige medborgarens rättssäkerhet riskerar att spolas ner i vasken utan att man får något av värde istället.

De kriminella gängens oresonliga våld är ett stort samhällsproblem, som växt snabbt de senaste åren. Alla partier är överens om att insatserna måste öka, men enbart fler poliser och hårdare straff räcker inte.

Rikspolischef Anders Thornberg är nöjd med att det äntligen görs insatser för att bryta ner de kriminella gängen.
Foto: Henrik Montgomery/TT

Rikspolischefen Anders Thornberg säger till Ekot att det absolut viktigaste är att hela samhället är med för att långsiktigt bryta rekryteringen. Det sker också i allt större utsträckning och det är positivt att samarbetet mellan polisen, frivården, socialtjänsten, skolan och alla ideella krafter utvecklas.

Låt en grupp poliser punktbevaka gängen och ge dem rätt verktyg för att göra det. Avlasta samtidigt polisen genom att låta dem slippa ta hand om fyllon, agera backup för Kriminalvårdens transporter och andra triviala arbetsuppgifter.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.