M har inte fattat nånting

Ledare
PUBLICERAD:
Världen över kräver miljontals ungdomar att politikerna ska agera mot klimathotet. I Australien deltog fler än 300 000 människor på fredagen.
Foto: Steven Saphore
På måndag samlas världens ledare till FN:s klimatmöte i New York. På fredagen demonstrerade miljontals ungdomar i 127 länder i den största klimatmanifestationen någonsin. Moderaterna svarar med att föreslå att bensinskatten ska sänkas med en krona.

Det är ett patetiskt bevis på att de inte har fattat nånting av vad Sverige och världen står inför. De har inte lyssnat på forskarna, de bryr sig inte om Greta Thunberg och de struntar i vad FN:s generalsekreterare António Guterres säger.

– Vi har ingen tid att förlora. Vi håller på att förlora kapplöpningen mot klimatförändringarna. Vår värld har lång väg kvar till de hållbara klimatmålen. Världen har nått en kritisk punkt på flera fronter, säger Guterres innan han tar emot regeringscheferna för att få en rapport om hur det går.

Vi vet redan att det inte går bra. Inte ens i duktiga Sverige, vars mål att utsläppen av växthusgaser ska vara plus minus noll år 2045 blir allt svårare att nå. Klimatpolitiska rådet menar att det krävs minskade utsläpp med 5-8 procent per år, men de senaste två åren har utsläppen tvärtom ökat något.

Vi vet att det bästa sättet att minska utsläppen är att det ska kosta mer att förorena. Koldioxidskatter och handeln med utsläppsrätter är rätt väg att gå. Att sänka bensinskatten med en krona litern får motsatt effekt. Mer bilkörande och mer utsläpp.

Populistiska Moderaterna har precis som Sverigedemokraterna lyssnat på bensinupproret och säger sig plötsligt måna om landsbygdens folk. Men M protesterar samtidigt högljutt mot regeringens beslut att ändra kostnadsutjämningssystemet så att glesbygden får mer pengar av storstäderna.

Glesbygdsborna som är helt beroende av bilen ska kompenseras på annat sätt för höjda bränslepriser. Inte genom sänkt bensinskatt, som dessutom skulle kosta staten sju miljarder kronor om året.

Fossilkramarna i M framstår allt mer som politiska fossil, som inte förmår tänka nytt. Utöver billigare bensin vill de storsatsa på kärnkraft. Har de inte förstått att den är alldeles för dyr och olönsam?

Framtiden ligger i i snabbt växande sol- och vindkraft, som redan i dag är betydligt billigare än både olja och kärnkraft. En solcell kostar i dag en tiondel jämfört med för 15 år sedan.

En övergång till förnyelsebara bränslen skulle dessutom minska risken för väpnade konflikter. Oljan och gasen i marken har orsakat och kommer att orsaka fler krig. Moderaterna kan ju fråga Carl Bildt som har erfarenhet av vilka våldsamheter både rysk gas och eritreansk olja kan orsaka.

Kuwaitkriget och invasionen i Irak är några andra blodiga exempel. De senaste händelserna på arabiska halvön och i Persiska viken är färska påminnelser, som dramatiskt förändrar priset på olja från en dag till en annan. De enda som vinner på det är oljebolagen.

Trumps intresse för att köpa Grönland bottnar också i suget efter mer territorium med olja och gas. Han hoppas att högre temperaturer ska leda till ännu fler borrtorn och ännu större klimatförändringar. Det vore förödande för planeten.

Solen känner däremot inga landsgränser och kan därför heller inte leda till invasioner och krig.

Världens ungdomar har fattat galoppen. På fredagen tågade miljontals unga på klotets alla kontinenter, från Svalbard i norr till Antarktis i söder, och kräver action från politikerna. Nu och inte sedan.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.